De website voor piketmedewerkers van de VRU is ingrijpend vernieuwd. De aanpassingen maken een grotere slagvaardigheid mogelijk in crisissituaties.

Projectleider Marcel van Westendorp zegt het maar gewoon: de website www.crisisutrecht.nl, het digitale platform voor de crisisbestrijding, ging zowat door de hoeven. De informatie was versnipperd, de site werd alsmaar instabieler en updaten lukte steeds lastiger. Een jaar lang werkte de afdeling Beheer en Paraatheid Crisisorganisatie aan inhoudelijke verbeteringen én een nieuw uiterlijk dat helemaal past bij de huisstijl van de VRU. "Het was een flinke klus, maar het resultaat is er ook naar. We zijn er best wel trots op."

Altijd actuele informatie
Tientallen piketmedewerkers van de VRU-partners maken gebruik van de site. Dat zijn niet alleen de meest voor de hand liggende als politie, waterschappen en gemeenten. "Wanneer ergens een grote stroomstoring is, heb je ook te maken met netbeheerder Stedin en wanneer er iets mis is met het drinkwater komt Vitens bijvoorbeeld in beeld. RTV Utrecht is weer belangrijk voor de crisiscommunicatie. En iedereen die een rol heeft bij het bestrijden van een crisis, moet altijd actuele informatie hebben."

Om die reden staan er ook berichten van het VeiligheidsInformatieCentrum (VIC) op de site. "Komt er een nucleair transport door de regio? Is er een Pegida-demonstratie in Utrecht of  wordt er extreem weer verwacht? Als je van te voren weet wat er gebeurt, kun je sneller anticiperen."

Evaluaties
Evaluaties vormen een andere essentiële toevoeging. "Als ergens een groot gaslek is geweest, is het handig om te weten wat er goed of fout is gegaan bij het dichten. Daar kun je weer lessen uit leren wanneer je een volgende keer in actie moet komen."

De hoeveelheid beschikbare informatie groeide, ook omdat de piketmedewerkers - én alle VRU-medewerkers - onder meer roosters, agenda's en oefeningen kunnen bekijken. "Maar dankzij de gebruikersvriendelijkheid is er minder tijd nodig om die te vinden. En dat is belangrijk wanneer die tijd kostbaar is."

Site is vanaf eind januari online
De site ging eind januari de lucht in, de komende tijd worden er nog kleinere aanpassingen gedaan. "We wilden zo snel mogelijk de belangrijkste veranderingen gerealiseerd hebben omdat de oude site echt niet goed meer werkte. Tot nu toe hebben we niets dan lof gekregen voor het resultaat en daar ben ik heel blij mee."

Naar nieuwsbriefoverzicht