De brandweer hoefde tijdens de jaarwisseling minder vaak uit te rukken dan een jaar eerder. Maar rustig was het niet, volgens directeur Crisisbeheersing & GHOR Rob Frek.

Het totaalaantal uitrukken daalde van 416 naar 345. Het ging voornamelijk om de bestrijding van buitenbranden en een klein aantal gebouwbranden. De hoeveelheid autobranden waarvoor de brandweer in actie moest komen ging van 63 naar 34. “Dat laatste is positief, maar 345 blijft veel. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) kan het aan, dankzij de perfecte samenwerking met de partners, maar het vraag wel veel van ons.”

Agressie tegen hulpverleners
Wat hij met name zorgelijk vindt, is de agressie naar hulpverleners waar een paar keer sprake van was. “Ook als je het landelijke beeld bekijkt, zie je die agressie niet dalen. Er zijn helaas mensen die de jaarwisseling beschouwen als een feest waar alles mag. Die normvervaging vind ik zorgelijk én onaanvaardbaar. In één geval hebben we dan ook aangifte gedaan.”

Nauwgezette voorbereiding ongelofelijk belangrijk
De VRU kan jaarlijks terugvallen op een gedetailleerd draaiboek voor het optreden tijdens de jaarwisseling. Een nauwgezette voorbereiding is volgens hem ongelooflijk belangrijk. “De politie is natuurlijk een heel belangrijke partner. De gemeenschappelijke meldkamer van politie, brandweer en ambulancezorg heeft met de jaarwisseling een hogere bezetting. Daarnaast  stemmen we alles wat we doen ook af met de gemeenten. We weten precies wat er overal speelt en wat dat betekent voor onze 67 brandweerposten.”

Snel beeld per gemeente
Tijdens de jaarwisseling worden de gebeurtenissen al in kaart gebracht. “Per gemeente kunnen we daardoor snel het beeld presenteren. De ochtend na de jaarwisseling kunnen alle 26 burgemeesters en het ministerie van Veiligheid en Justitie  al over de gegevens beschikken.”

Honderd procent rustig zal de jaarwisseling vermoedelijk nooit zijn, maar Rob Frek hoopt wel dat de cijfers nog verder omlaag gaan. “Laat het vooral een feestje voor iedereen zijn, een feestje zonder uitwassen.”

112Meldkamer2700px

Naar nieuwsbriefoverzicht