Toezichthouders van de VRU houden de brandveiligheid van gebouwen nauwlettend in de gaten. Maar wat controleren ze eigenlijk allemaal? Burgemeesters gaan op pad met toezichthouders om zich op de hoogte te stellen.

De Woerdense burgemeester Victor Molkenboer - ook voorzitter van de bestuurlijke adviescommissie risicobeheersing van de VRU - was de eerste. In de adviescommissie ontstond het idee voor de gezamenlijke inspecties. “We hadden eigenlijk geen goed idee van wat er allemaal bij komt kijken om tot een optimale brandpreventie te komen. Ik ben met toezichthouder André Severs gaan kijken bij een ingewikkeld bouwproject in Woerden met vijf woontorens en ik was onder de indruk van zijn toelichtingen.”

Belangrijke onderwerpen

Wat is de beste aanrijroute voor de brandweer en zijn er mogelijke barrières? Op welke etage is er een droge blusleiding? Welke bouwkundige maatregelen zijn nodig bij brandwerende scheidingen? Het zijn maar enkele van de belangrijke onderwerpen die tijdens de inspectie aan de orde kwamen. “Bij dit project worden de woningen bovenop een parkeergarage gebouwd, dan moet je er dus wel voor zorgen dat de aansluitingen van de brandkranen bereikbaar zijn voor de brandweer.”

Snel signaleren

Toezichthouders worden het liefst zo vroeg mogelijk betrokken bij bouwprojecten, zegt André Severs. “Het is een langdurig proces om van een leeg weiland tot een gebouw te komen. Aanpassingen doen ten behoeve van de brandveiligheid is makkelijker wanneer je snel signaleert wat er mogelijk nog niet in orde is.”

Controleren of de bouwtekeningen kloppen, is niet voldoende. “Je wilt ook weten of de praktijk klopt met de tekeningen en daarvoor zijn inspecties noodzakelijk. Wanneer iets niet goed is uitgevoerd, krijgt de bouwer de gelegenheid om de zaken in orde te brengen.”

Beter beeld

Hij vindt de gezamenlijke inspecties met burgemeesters in de VRU-regio een goed initiatief. “Gemeenten krijgen op deze manier een nog beter beeld van wat we doen. Dat komt de samenwerking alleen maar ten goede. We zijn veel meer dan alleen ‘die rode auto’s’ en spelen een rol tijdens complete bouwtrajecten. Ik denk dat dat besef bij gemeenten hierdoor nog zal groeien.”

Intussen houdt de VRU de ontwikkelingen in de gaten die te maken hebben met de invoering van de nieuwe Omgevingswet in 2021. Die wet geeft bouwers meer vrijheid en de rol van private partijen wordt groter. Burgemeester Molkenboer: “Ontwikkelaars bouwen graag zo goedkoop mogelijk. De vraag is welke gevolgen dat straks zal hebben voor de brandveiligheid. Het is een kwestie waar veiligheidsregio’s wat mij betreft nog eens heel goed naar moeten kijken.”

Wie volgt?

Ook de Lopikse burgemeester Laurens de Graaf en de burgemeester van De Ronde Venen Maarten Divendal zijn met toezichthouders van de VRU op pad geweest en waren onder de indruk. Zij gaven aan dat het goed is om zelf te ervaren wat er komt kijken bij gebouwinspecties. Ze kunnen alle burgemeesters aanraden eens op pad te gaan met een toezichthouder om met eigen ogen te zien hoe de theorie (lees: het vergunningentraject) aansluit bij de praktijk (lees: het daadwerkelijk bouwen). Uiteindelijk is brandveiligheid een samenspel van de verschillende participanten met ieder zijn eigen verantwoordelijkheid.

 

Burgemeester mee op inspectie copy copy