De VRU streeft naar een brandweerzorg die optimaal aansluit bij de behoeften van de samenleving. Hoe krijg je dat voor elkaar? De eerste jaarlijkse VRU Innovatiedag in de Utrechtse post Schepenbuurt gaf een goed beeld van de stand van zaken én de gewenste koers.

Het programma was gevarieerd, met workshops, presentaties en een innovatiemarkt waar de ongeveer tachtig bezoekers kennis konden maken met initiatieven op het gebied van veilige en innovatieve brandweerzorg. Maar er was vooral veel ruimte voor kennismaking en ontmoeting. “De dag is een middel om blijvende verbindingen tot stand te brengen tussen mensen die vernieuwingsgezind zijn. Aan ideeën is binnen de VRU geen gebrek, maar vernieuwing vraagt ook om een goede organisatie en daarvoor moet je elkaar wel weten te vinden,” zegt draaiboekmaker Stephan van der Loos, docent fysieke veiligheid bij de Hogeschool Utrecht en brandonderzoeker bij de VRU.

Signaal Rood
De VRU werkt sinds 2016 hard aan de professionele ontwikkeling van Brandweerrepressie via het project Signaal Rood. “We willen ons optreden veiliger, effectiever en flexibeler maken,” zegt secretaris Rob Timmermans. “Ik merk dat er een beweging op gang komt die ervoor zorgt dat we organisatorisch scherp blijven. We hebben bijvoorbeeld op Workplace een Innovatieplein ingericht waar inmiddels ruim honderd medewerkers elkaar op elk gewenst moment online kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen. De levendige Innovatiedag is eveneens een waardevolle bijdrage en bron van inspiratie om door te gaan met innovatie.”
Voor succesvol vernieuwen zijn ook nauwe verbindingen met de samenleving een voorwaarde. Daarom wil de VRU steeds intensiever samenwerken met partnerorganisaties. “Om deskundig, daadkrachtig en betrouwbaar te zijn, moeten we kunnen inspelen op de behoeften van de samenleving. Partnerschap is hierbij belangrijk, om informatie te delen en van elkaar te kunnen leren.”
De VRU kan profiteren van de kennis van partnerorganisaties, maar het omgekeerde geldt ook. Stephan van der Loos: “Ik breng als brandonderzoeker de praktijk mee naar het onderwijs, mijn colleges worden er beter van en studenten dus ook. Zo waren enkelen van hen waren aanwezig bij de Innovatiedag.”Stephan en studenten 20180516 153230 800

Vrijwilligers
In de wisselwerking tussen brandweer en samenleving vervullen volgens Rob Timmermans de 1.600 vrijwilligers een grote rol. “Ze hebben allemaal een hoofdtaak naast hun vrijwilligerswerk en zijn daardoor in staat met een blik van buitenaf naar de ontwikkelingen bij de brandweer te kijken. Van dat bijzondere potentieel hopen we nog meer gebruik te gaan maken.”

Wat doet jouw organisatie aan innovatie?
Ook bij directe partners van de VRU staat innoveren op de agenda. “We zijn nieuwsgierig naar hun ervaringen en ontwikkelingen en vinden het interessant om daarover in gesprek te gaan. Bij deze nodig ik geïnteresseerden uit om contact met ons op te nemen!”

Belangstelling of goede innovatieve ideeën? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..