VRU lanceert expositie over rookmelders

24 februari 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Om hier aandacht voor te vragen lanceert de VRU de rookmelderexpositie ‘Zo gepiept’ in bibliotheken in de regio Utrecht. In de expositie kun je het belang van goedwerkende rookmelders zelf ervaren.

Beleef alles rondom rookmelders in de expo Zo gepiept!
De expositie Zo gepiept! is bedoeld voor jong en oud en laat bezoekers ervaren hoe rookmelders levens kunnen redden bij brand in huis. Er is van alles te zien, doen, beluisteren én zelfs ruiken. Zo kun je ervaringsverhalen beluisteren van mensen die gered zijn door rookmelders, krijg je instructies over waar je je rookmelder nu precies moet hangen en kom je erachter hoeveel rookmelders bij jou thuis nodig zijn. Ook kun je een echte brandweerhelm passen en jezelf daarmee natuurlijk op de foto zetten. De expositie staat het hele jaar in verschillende bibliotheken in de regio en staat van 17 februari – 17 maart in de bibliotheek van Hoograven. Vanaf 17 maart is het cultuurhuis van Woudenberg aan de beurt.

Rookmelderverplichting per 1 juli 2022
Rookmelders waren al verplicht in nieuwbouw woningen, maar zijn vanaf 1 juli 2022 óók wettelijk verplicht in bestaande bouw. “Nog niet iedereen weet dat rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht zijn in elk huis”, vertelt Wendy Dassen, Specialist (Brand)Veilig Leven. “Dat betekent dat elke bewoner vanaf die datum minimaal in elke gang of op verdieping een werkende rookmelder moet hebben hangen. Veel mensen denken: brand, dat overkomt mij toch niet. Maar toch rukt de brandweer regelmatig uit voor een woningbrand. Gelukkig kun je thuis veel dingen doen om je huis brandveilig te maken. Daarom motiveren wij bezoekers om na te denken over de (brand)veiligheid in hun eigen woning en deze waar nodig verbeteren. We laten mensen op een leuke en speelse manier ervaren dat rookmelders daadwerkelijk je leven kunnen redden bij brand Zo kunnen we woningbranden hopelijk zoveel mogelijk voorkomen.”

Vragen?
Heb je vragen over rookmelders of twijfel je erover of jouw huis wel brandveilig is? Neem contact op met afdeling (Brand) Veilig Leven via: voorlichting@vru.nl. We staan je graag te woord!

Het laatste nieuws

Verhoogd risico op natuurbrand vanaf 8 september

8 september 2023
Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot. Daarom wordt vanaf 8 september 2023 00:00 uur opgeschaald naar fase 2: een verhoogd risico op natuurbrand.

4 september maandelijkse sirenetest

4 september 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 4 september. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

Burgemeester De Vries van Oudewater controleert zonnepanelen

4 september 2023
Steeds meer huishoudens kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen: ze wekken duurzame energie op én zorgen voor financiële voordelen. Het is echter wel belangrijk dat het plaatsen en onderhouden van zonnepanelen veilig gebeurt.