Verhoogd risico op natuurbrand

Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom vanaf woensdag 20 april extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot.

1) Wat kan ik zelf doen om natuurbrand te voorkomen?
Bijna alle branden in natuurgebieden ontstaan door menselijk gedrag. Let daarom extra goed op als je buiten in de natuur bent. Een weggegooide sigarettenpeuk of een stuk glas kan namelijk gemakkelijk een grote natuurbrand veroorzaken. Open vuur, zoals kampvuurtjes en barbecues in natuurgebieden, zijn momenteel verboden. Mocht je toch verdachte zaken zien, meld dit dan direct via 112.

2) Wat moet ik doen er toch een natuurbrand ontstaat?

  • Vlucht zo snel en zo ver mogelijk weg van de brand. Het liefst in de richting van een weg of huizen.
  • Bel 112 en vertel waar de brand is.
  • Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen

3) Wat doet de brandweer om natuurbrand te voorkomen?
Het patrouillevliegtuig van de brandweer, Charly, voert verkenningsvluchten uit op zoek naar een beginnende natuurbrand. Mocht er brand uitbreken, dan zet onze brandweer extra materieel en personeel ter plaatse in om de brand zo snel en effectief mogelijk te bestrijden. 

Meer informatie
Op deze pagina van onze website tref je veel gestelde vragen over over natuurbrand of kijk op de website: https://www.natuurbrandrisico.nl/. 

Ander nieuws

-
06/05/2022

“Er lekte een heldere vloeistof uit en het zag er best pittig uit.”

Marc Bokhove is Adviseur gevaarlijke Stoffen (AGS) bij de VRU. Hij adviseert bij incidenten waar gevaarlijke stoffen in het spel zijn. Bij veel incidenten is dat het geval. Denk bijvoorbeeld aan een grote brand waarbij veel rook vrijkomt of een ongeval waarbij de tank van een voertuig is gescheurd of lekt. Marc vertelt over deze uitdagende functie:

Lees meer
Foto Saskia
22/04/2022

“Ik kan geen tandpasta verkopen, mijn werk moet maatschappelijk nut hebben”

Tijdens de Coronacrisis was Saskia van der Ree een van de communicatieadviseurs in het Regionaal Operationeel Team (ROT) Covid, ook wel Kernteam Covid genoemd.

Lees meer
video matching
20/04/2022

VIDEO: het matchen van vluchtelingen en opvanglocaties

De VRU is verantwoordelijk voor het ‘matchen’ van Oekraïense vluchtelingen met een passende opvanglocatie. Dit wordt gedaan door de mensen van het klantcontactcentrum (KCC) van de VRU. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe dit proces in z’n werk gaat:

Lees meer