Vera: “Zonder rookmelders had ik het niet kunnen navertellen”

“Ik schrik wakker van een hard piepgeluid. ‘Is dat mijn rookmelder?’, schiet het door mij heen. Ik spring uit bed en doe mijn slaapkamer deur open. Direct zie ik dat het hele huis onder de rook staat. ‘Dit is niet best’, denk ik”.

Vera Voges

Ik had net mijn huis verkocht en na twee weken zou ik gaan verhuizen. Mijn eerste ingeving was daarom: ‘Waar is de brand en kan ik het zelf nog beperken?’. Omdat ik in het verleden heb gewerkt bij de politie en de kinderopvang, wist ik gelukkig goed wat ik moest doen bij brand. Om zo min mogelijk rook in te ademen, pakte ik daarom direct een natte doek en hield die voor mijn neus en mond. Toen ik beneden aankwam, zag ik wat flikkeren in mijn trapkast. Nadat ik 112 had gebeld om de brandweer in te schakelen, probeerde ik daarna zelf de vlammen te doven met een emmer water. Toen de brandweer arriveerde bleek dat een verlengsnoer onder een verhuisdoos in mijn trapkast kortsluiting had gehad en was gaan smeulen.

Ik heb echt veel geluk gehad, dat weet ik zeker. Zonder rookmelders had ik het waarschijnlijk niet kunnen navertellen. Mijn slaapkamer is op zolder, ik slaap erg diep en word niet zomaar wakker. Omdat al mijn rookmelders in een vroeg stadium zijn afgegaan, is de brand eigenlijk heel beperkt gebleven. En dan te bedenken dat ik deze rookmelders voor maar een paar euro heb gekocht. Ik kon niet in mijn plafond boren om ze op te hangen, dus ik heb ze uiteindelijk met dubbelzijdige magneet strips opgehangen. Die plakken aan allerlei soorten plafonds, waardoor het ophangen echt super makkelijk ging. Ik kan het iedereen aanraden.

Hoewel deze brand bij mij goed is afgelopen, heeft zo’n situatie natuurlijk wel impact op je. Als ik ineens een brandlucht ruik of op het nieuws hoor dat er in de buurt brand is, dan gaan bij mij gelijk alle alarmbellen af. Inmiddels ben ik verhuisd naar Amsterdam waar ik in een portiekwoning woon. Zelf heb ik uiteraard weer overal in mijn huis rookmelders opgehangen, maar ik heb ook mijn buren en vrienden erop attent gemaakt. Ook al ik ze uit mijn eigen zak zou moeten betalen, dan doe ik dat graag. Want, wat is nu twintig euro op een mensenleven? Ik heb inmiddels aan den lijve ondervonden hoe ontzettend belangrijk die dingen zijn”.

In de nacht van 23 april 2021 brak er brand uit in het huis van Vera Voges (https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2172777/brand-in-woning-woerden-rookmelder-wekt-slapende-bewoonster.html). Doordat zij werd gewekt door haar drie rookmelders, is de brand beperkt gebleven.

Ander nieuws

Leon bal en Arnoud van Voorst
28/11/2022

“Het probleem is nog even groot, maar doet me veel minder”

Eén jaar geestelijke verzorging bij de VRU: in gesprek met geestelijk verzorger Leon Bal en brandweervrijwilliger Arnoud van Voorst.

Brandweervrijwilliger Arnoud van Voorst ging in gesprek met brandweercollega én geestelijk verzorger bij de VRU Leon Bal: “Het is fijn je hart te kunnen luchten bij een collega brandweerman met kennis van de menselijke geest.”

Lees meer
Carolien Angevaren
25/11/2022

Directeur Brandweerrepressie Carolien Angevaren vertrekt bij de VRU

Per 1 februari 2023 vertrekt de directeur Brandweerrepressie Carolien Angevaren bij de VRU. Met ingang van deze datum is zij de nieuwe algemeen directeur bij de Veiligheidsregio Limburg Noord. Naast deze functie heeft zij daar ook de neventaken Directeur Publieke Gezondheid en Regionaal Commandant Brandweer.

Lees meer
Inzet met veeredtakel
23/11/2022

Jan: “Het bevrijden van vee uit een mestput brengt vele gevaren met zich mee”

Wanneer een dier in een mestput valt, raakt deze natuurlijk gestrest. En er hangen gevaarlijke dampen in een mestput, zeker wanneer de mest in beweging wordt gebracht door het dier en door ons. Deze gassen zijn gevaarlijk als je ze inademt en kunnen explosief zijn. Jan van Bruchem vertelt meer over dit specialisme:

Lees meer