Vera: “Zonder rookmelders had ik het niet kunnen navertellen”

“Ik schrik wakker van een hard piepgeluid. ‘Is dat mijn rookmelder?’, schiet het door mij heen. Ik spring uit bed en doe mijn slaapkamer deur open. Direct zie ik dat het hele huis onder de rook staat. ‘Dit is niet best’, denk ik”.

Vera Voges

Ik had net mijn huis verkocht en na twee weken zou ik gaan verhuizen. Mijn eerste ingeving was daarom: ‘Waar is de brand en kan ik het zelf nog beperken?’. Omdat ik in het verleden heb gewerkt bij de politie en de kinderopvang, wist ik gelukkig goed wat ik moest doen bij brand. Om zo min mogelijk rook in te ademen, pakte ik daarom direct een natte doek en hield die voor mijn neus en mond. Toen ik beneden aankwam, zag ik wat flikkeren in mijn trapkast. Nadat ik 112 had gebeld om de brandweer in te schakelen, probeerde ik daarna zelf de vlammen te doven met een emmer water. Toen de brandweer arriveerde bleek dat een verlengsnoer onder een verhuisdoos in mijn trapkast kortsluiting had gehad en was gaan smeulen.

Ik heb echt veel geluk gehad, dat weet ik zeker. Zonder rookmelders had ik het waarschijnlijk niet kunnen navertellen. Mijn slaapkamer is op zolder, ik slaap erg diep en word niet zomaar wakker. Omdat al mijn rookmelders in een vroeg stadium zijn afgegaan, is de brand eigenlijk heel beperkt gebleven. En dan te bedenken dat ik deze rookmelders voor maar een paar euro heb gekocht. Ik kon niet in mijn plafond boren om ze op te hangen, dus ik heb ze uiteindelijk met dubbelzijdige magneet strips opgehangen. Die plakken aan allerlei soorten plafonds, waardoor het ophangen echt super makkelijk ging. Ik kan het iedereen aanraden.

Hoewel deze brand bij mij goed is afgelopen, heeft zo’n situatie natuurlijk wel impact op je. Als ik ineens een brandlucht ruik of op het nieuws hoor dat er in de buurt brand is, dan gaan bij mij gelijk alle alarmbellen af. Inmiddels ben ik verhuisd naar Amsterdam waar ik in een portiekwoning woon. Zelf heb ik uiteraard weer overal in mijn huis rookmelders opgehangen, maar ik heb ook mijn buren en vrienden erop attent gemaakt. Ook al ik ze uit mijn eigen zak zou moeten betalen, dan doe ik dat graag. Want, wat is nu twintig euro op een mensenleven? Ik heb inmiddels aan den lijve ondervonden hoe ontzettend belangrijk die dingen zijn”.

In de nacht van 23 april 2021 brak er brand uit in het huis van Vera Voges (https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2172777/brand-in-woning-woerden-rookmelder-wekt-slapende-bewoonster.html). Doordat zij werd gewekt door haar drie rookmelders, is de brand beperkt gebleven.

Ander nieuws

Het coronavirus
26/11/2021

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen.

Lees meer
Herdenking Pim
21/11/2021

Pim van der Bruggen herdacht

Vandaag, op zondag 21 november, is het een jaar geleden dat onze zeer gewaardeerde brandweer-collega Pim van der Bruggen overleed tijdens een brandweerinzet in Den Dolder.

 

Lees meer
Brandonderzoek
19/11/2021

Stefan: “De impact van brand: een verstoord familieleven”

Stefan van der Loos is één van de brandonderzoekers van de Veiligheidsregio Utrecht. Het is de taak van het team brandonderzoek om te leren van een brand. ‘Kennis delen is onze belangrijkste taak, maar ook advies uitbrengen op het gebied van brandveiligheid’, aldus Stefan. ‘Wij koppelen onze bevindingen terug naar de organisatie, doen nabesprekingen met onze brandweerploegen en staan in contact met verzekeraars, de politie en andere onderzoekers op ons vakgebied.’

Lees meer