Sven: “Mijn eerste reanimatie is me altijd bijgebleven”

“Sinds 2016 rukken alle brandweerposten van de VRU uit voor reanimaties. En in die vijf jaar heb ik al heel wat reanimaties meegemaakt als brandweerman. Daarvan is een aantal me het meeste bijgebleven, waaronder de eerste die ik meemaakte”.

Lees hieronder het hele verhaal van Sven.

 

Sven Kreuger

 “We werden gealarmeerd voor een reanimatie in het buitengebied. We kwamen aan bij een vrijstaand huis met daarachter een schuur. Toen ik naar de schuur liep zag ik twee benen uitsteken van iemand die op de grond lag. De neef van het slachtoffer was al begonnen met de reanimatie. Het slachtoffer was met zijn hoofd tegen de tafel was gevallen nadat hij onwel werd, waardoor hij ook behoorlijk wat bloed verloor. Voor mij was dit de eerste keer dat ik een mens reanimeerde. Ik had natuurlijk al heel vaak op een pop geoefend als onderdeel van mijn opleiding en het jaarlijkse oefenprogramma, maar dat is toch echt iets heel anders.

Ik deed wat ik al die jaren had geoefend en merkte daarbij hoe een echt lichaam aanvoelt en reageert bij een reanimatie. Dat was een ervaring die me echt is bijgebleven. Je kan je voorstellen dat ik erg blij was toen het slachtoffer met ritme werd meegenomen in de ambulance.

Na de inzet kwam ik er via mijn vrouw achter dat de persoon die ik had gereanimeerd een kennis is van mijn schoonvader. Zo kreeg ik later te horen dat hij weer helemaal hersteld is. Mede dankzij onze inzet heeft hij zijn 50-jarig huwelijk kunnen vieren. Ik ben hem ook nog een keer tegengekomen met boodschappen doen en heb hem toen kort gesproken. Het is prachtig als je iemand op deze manier kunt redden. Ik vind het dan ook erg goed dat de brandweer in onze regio wordt gealarmeerd bij een reanimatie. De brandweer heeft namelijk veel posten, ook in buitengebieden, dus kan vaak heel snel ter plaatse zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat zo snel mogelijk gestart wordt met reanimeren. Dan heeft een slachtoffer de meeste kans op overleven.

Helaas zijn er ook situaties waarin iemand het niet redt. Ook daarvan zijn inzetten mij bijgebleven. De collega’s van de ambulance volgen een uitgebreid protocol om een patiënt alle kans te geven, maar soms mag het reanimeren niet meer baten.  Als de ambulancemedewerker dan zegt dat we moeten stoppen, dan heeft dat echt wel impact. Je wil dan wel graag een goede reden horen, want je weet dat als je stopt het écht over is. Gelukkig hebben de collega’s van de ambulancedienst hier oog voor.    

Behalve vrijwilliger bij de brandweer, ben ik ook een aantal jaar voor mijn beroep brandweerman geweest. Bij de brandweer hebben we een bepaalde taakverdeling. Bij verkeersongevallen is een van de brandweermensen verantwoordelijk voor het contact met het slachtoffer. Deze taak heeft mij altijd getrokken. Ook het reanimeren trok mij erg aan als taak. Daarbij vond ik de samenwerking met de ambulance altijd al erg interessant. Bij de brandweer draait het werk meer om de techniek en is minder direct contact met betrokkenen. Daarom heb ik een tijdje terug de keuze gemaakt om de overstap te maken naar de ambulancedienst om daar chauffeur te worden. Daarnaast blijf ik gewoon vrijwilliger bij de brandweer, want het brandweervak blijft fantastisch.

Ander nieuws

Het coronavirus
26/11/2021

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen.

Lees meer
Herdenking Pim
21/11/2021

Pim van der Bruggen herdacht

Vandaag, op zondag 21 november, is het een jaar geleden dat onze zeer gewaardeerde brandweer-collega Pim van der Bruggen overleed tijdens een brandweerinzet in Den Dolder.

 

Lees meer
Brandonderzoek
19/11/2021

Stefan: “De impact van brand: een verstoord familieleven”

Stefan van der Loos is één van de brandonderzoekers van de Veiligheidsregio Utrecht. Het is de taak van het team brandonderzoek om te leren van een brand. ‘Kennis delen is onze belangrijkste taak, maar ook advies uitbrengen op het gebied van brandveiligheid’, aldus Stefan. ‘Wij koppelen onze bevindingen terug naar de organisatie, doen nabesprekingen met onze brandweerploegen en staan in contact met verzekeraars, de politie en andere onderzoekers op ons vakgebied.’

Lees meer