Robin: “Als centralist kon ik haar locatie doorgeven aan de brandweermensen ter plaatse”

"Het was Nieuwjaarsochtend 2019. Ik was aan het werk als centralist op de meldkamer toen we een 112-melding binnenkregen. Ik kreeg een jonge vrouw aan de telefoon die samen met haar twee vriendinnen op stap was geweest. Ze was volledig in paniek en wist niet waar ze was.

Uit haar verhaal maakte ik op dat zij en twee andere vriendinnen met de auto uit de bocht waren gevlogen en tegen een boom waren gecrasht. Op de achtergrond hoorde ik haar vriendin huilen. Zij was nog wel bij kennis, maar de derde vriendin die achterin zat, was door de voorruit gevlogen. De andere twee zaten vast in het voertuig en konden hun vriendin niet helpen. Op mijn vraag waar ze zich bevonden antwoorde de vrouw: ‘Ergens tussen Amersfoort en de Bilt’. Maar ze had geen idee waar ze precíes waren. Dat is een gigantisch gebied en die omschrijving was voor mij niet nauwkeurig genoeg om de brandweereenheden die kant op te sturen. Tegenwoordig zijn telefoons zo ingesteld dat we op de meldkamer je locatiegegevens kunnen inzien op basis van de zendmast waarmee je telefoon is verbonden. Maar ten tijde van dit incident wat dat nog niet mogelijk.

Heel even voelde ik mij machteloos: ik wist dat ze snel hulp nodig hadden, maar ik kon nog steeds niet achterhalen waar ze nu precies waren. Gelukkig was er een politieagent in de buurt die op dat moment geen dienst had, maar die het ongeluk had zien gebeuren. Hij heeft ons uiteindelijk de juiste locatie doorgegeven en is gestart met het reanimeren van het meisje dat uit de auto was gevlogen.

Sinds een paar jaar rukt ook de brandweer uit voor reanimaties en werkt hierin intensief samen met de ambulancedienst en politie. Die samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsdiensten is erg belangrijk, zo bleek ook weer toen ik een melding binnenkreeg van een incident met een ouder echtpaar. Zij waren samen gaan wandelen in het bos toen de man ineens een hartstilstand kreeg. Met de ambulancedienst aan de telefoon is de vrouw begonnen met reanimeren. Het was moeilijk om duidelijk te krijgen waar ze precies in het enorme bosgebied waren. Samen met de politie en de ambulancedienst hebben we toen een grote zoekactie op touw gezet. De meerwaarde van de brandweer is in zo’n situatie dat brandweermensen heel lokaal bekend zijn met het gebied waarin ze uitrukken. Zo kon de vrouw uit het bos dingen omschrijven die zij onderweg had gezien, zodat ik als centralist dit weer kon doorgeven aan de brandweermensen ter plaatse. Hierdoor merk je dat je als brandweer ook echt een cruciale rol hebt in het hulpverleningsproces, in dit geval tijdens een reanimatie."

Centralist Robin aan het werk op de meldkamer

Ander nieuws

Het coronavirus
26/11/2021

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen.

Lees meer
Herdenking Pim
21/11/2021

Pim van der Bruggen herdacht

Vandaag, op zondag 21 november, is het een jaar geleden dat onze zeer gewaardeerde brandweer-collega Pim van der Bruggen overleed tijdens een brandweerinzet in Den Dolder.

 

Lees meer
Brandonderzoek
19/11/2021

Stefan: “De impact van brand: een verstoord familieleven”

Stefan van der Loos is één van de brandonderzoekers van de Veiligheidsregio Utrecht. Het is de taak van het team brandonderzoek om te leren van een brand. ‘Kennis delen is onze belangrijkste taak, maar ook advies uitbrengen op het gebied van brandveiligheid’, aldus Stefan. ‘Wij koppelen onze bevindingen terug naar de organisatie, doen nabesprekingen met onze brandweerploegen en staan in contact met verzekeraars, de politie en andere onderzoekers op ons vakgebied.’

Lees meer