Peter: “Ruim 20 kinderen lagen op de grond met hun ogen dicht”

Als Officier van Dienst Geneeskundig (OVD-G) zat ik eerder die middag rustig te werken, toen ik werd opgeroepen voor een melding ‘kinderen onwel geworden’.

Peter Foreman (OvD-G)

‘Hé, dat is hier om de hoek’, dacht ik. Ik stapte in mijn auto en reed die kant op. Het was midden in de zomervakantie en met 40,7 graden veruit de warmste dag van het jaar. Op een kampeerterrein verderop verbleven op dat moment ruim 500 kinderen op een zomerkamp. Omdat het die dag zo extreem warm was, waren een hele hoop jonge kinderen onwel geworden door oververhitting. Ze waren hevig aan het zweten, zagen er slap en flauw uit en sommigen waren zelfs niet bij bewustzijn. Ondertussen meldden zich steeds meer jammerende kinderen met vuurrode wangen die zich niet goed voelden.

Omdat ik al in de buurt was, kwam ik als allereerste ter plaatse, nog vóórdat de ambulance er was.  Als OVD-G geef je leiding aan de acute zorg op een incidentlocatie, maar je bent er niet om eerste hulp te verlenen, dat doet het ambulancepersoneel. Het is mijn taak om de zorg die op dat moment nodig is te regelen en te coördineren. Ik zag dat ik snel veel ambulances nodig had. Ik besloot daarom om direct op te schalen naar wat wij noemen ‘code-10’. Code-10 houdt in dat er tussen de 10-20 slachtoffers zijn en dat je veel mensen en materieel nodig hebt om die allemaal te kunnen behandelen. Intussen probeerde ik de situatie zo goed mogelijk te overzien: om hoeveel kinderen gaat het, hoeveel ambulances zijn er nodig en naar welk ziekenhuis moeten we ze overbrengen?

Uiteindelijk zijn er in totaal twintig ambulances opgeroepen, een traumahelikopter en kwamen ook de politie en brandweer voor ondersteuning naar het kampeerterrein. Om alle kinderen snel van zorg te kunnen voorzien, is het Calamiteitenhospitaal in Utrecht geopend. Het Calamiteitenhospitaal is een volledig operationeel ziekenhuis in het UMC Utrecht, dat bij grote ongelukken kan worden opengesteld waar je er in korte tijd veel patiënten kunt behandelen.

Hoewel het best een uitdaging was, ben ik achteraf enorm blij met hoe we het hebben aangepakt en wat we hebben bereikt met elkaar. De samenwerking tussen de hulpdiensten was ondanks de hitte (waar iedereen flink last van had), heel erg goed. En met de kinderen is alles uiteindelijk weer goed gekomen. Toen zij eenmaal in het ziekenhuis lagen, ging het al snel beter. Gelukkig heeft niemand er iets aan overgehouden en daar was iedereen erg blij mee”.

Ander nieuws

Leon Bal Geestelijk Verzorger VRU
20/09/2021

Geestelijk verzorger bij de VRU Leon Bal: “Onze organisatie heeft aandacht voor de mens achter de taak”

Veiligheidsregio Utrecht heeft een primeur: Voor het eerst is er bij een veiligheidsregio een geestelijk verzorger aangesteld. Dominee Leon Bal (47) gaat medewerkers van de VRU ondersteunen wanneer zij tegen knelpunten aanlopen in hun werk. Leon bekleedt een nieuwe functie, onbekend is echter allerminst met de organisatie: hij is al ruim 15 jaar brandweervrijwilliger in onze regio.

Lees meer
Ereteken Pim van Brugggen
16/09/2021

Oorzaak dodelijk bedrijfsongeval blijft onbekend

Op 21 november 2020 is onze brandweercollega Pim van der Bruggen om het leven gekomen tijdens een arbeidsongeval in Den Dolder. Dit heeft een immens verdriet veroorzaakt bij de nabestaanden en diepe indruk gemaakt op de directe collega’s, ons bestuur, medewerkers van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en alle andere betrokkenen. Uit het interne onderzoek dat de VRU heeft gedaan is de oorzaak van dit noodlottige ongeval niet gebleken.

Lees meer
Het coronavirus
15/09/2021

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Het overgrote deel van positief geteste en opgenomen patiënten is nog ongevaccineerd. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Alleen met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad kunnen alle maatregelen worden losgelaten, de kwetsbare mensen in de samenleving worden beschermd en blijft iedereen toegang tot zorg hebben. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Lees meer