​​​​​​​Oktobercampagne: Nationale Brandpreventieweken

Op donderdag 30 september zijn in heel Nederland de Nationale Brandpreventieweken 2021 van start gegaan. Net als vorig jaar staat deze campagne in het teken van ‘Rookmelders redden levens’. 

campagneplaatje voor ophangen van rookmelders

Waarom de Nationale Brandpreventieweken?
In Nederland heeft circa 70% van de huishoudens tenminste één rookmelder in hun woning geïnstalleerd. Het aantal woningen waar de rookmelder ook daadwerkelijk werkt of werkt én op de juiste plek hangt is met respectievelijk circa 45% en 35% een stuk lager. Terwijl juist die werkende rookmelder belangrijk is. Als je slaapt dan ruik je niets, dus ook geen rook als er in je huis brand ontstaat. Werkende rookmelders zijn daarom van levensbelang. Dat wordt ook onderkent met de rookmelderverplichting die per 1 juli 2022 in werking treedt. Vanaf dat moment is een rookmelder op iedere verdieping van zowel nieuwbouw als bestaande bouw verplicht. Om het belang van rookmelders nog extra te benadrukken, worden jaarlijks in de maand oktober de Nationale Brandpreventieweken georganiseerd.

 

Regionale campagnes
Het testen van rookmelders is ontzettend belangrijk, maar wordt nog niet altijd gedaan. Er zijn verschillende redenen om te bedenken waarom rookmelders niet getest worden. Het wordt vergeten of wordt niet als belangrijk ervaren. Wij willen als Veiligheidsregio Utrecht de regio veiliger maken door er zeker van te zijn dat de rookmelders ook werkende rookmelders zijn. Daarom wordt in oktober op diverse plekken in de regio met krijtspray de tag ‘Test je rookmelder!’ aangebracht in het straatbeeld. De VRU geeft daarnaast iedereen die rookmelders test, daarvan een foto maakt en deze deelt op social media met de hashtag #iktestmijnrookmelder een cadeautje.

 

Speciale acties voor kinderen
Voor kinderen in de basisschoolleeftijd opent IncidentenCity haar deuren in de herfstvakantie! IncidentenCity is een kijk-, zoek- en verwonderactiviteit, opgebouwd uit meer dan 250.000 LEGO® bouwsteentjes, volledig gericht op grootschalige incidenten die zich in de afgelopen jaren hebben voorgedaan.

Ook kunnen de kinderen het succesvolle online spel ‘Brandweer zoekt speurneuzen’ weer doen. De kinderen worden uitgedaagd om als echte brandonderzoeker aan de slag te gaan en te onderzoeken hoe de brand is ontstaan. Een spel wat alleen gespeeld kan worden, maar ook samen met vrienden.

Niet alleen voor de kinderen wordt iets georganiseerd, donderdagmiddag 14 oktober vindt een webinar plaats over brand en rookmelders, georganiseerd door KBO-PCOB en de brandweer.


Landelijke campagne
Op de campagnewebsite www.rookmelders.nl vind je een handige online tool die een persoonlijk advies geeft hoeveel rookmelders je nodig hebt om aan de rookmelderplicht te voldoen. Ook vind je er advies waaraan je een goede rookmelder herkent, waar je ze moet plaatsen en hoe te onderhouden. En tips om brand te voorkomen, hoe oplaadbare apparaten veilig op te laden en hoe je bij brand veilig buiten komt. In bouwmarkten in Nederland komen displays van een brandweerman te staan met meer informatie. Daar kan je ook rookmelders kopen.


Meer informatie over de acties?
Volg ons op Facebook en Instagram voor de regionale acties en blijf op de hoogte van tips over brandveiligheid in huis.

actieplaatje: test je rookmelder

Ander nieuws

Knuffels na brand
20/10/2021

Marcel: "Je knuffel als enige houvast na brand"

Bij een woningbrand is het de brandweer die blust en Stichting Salvage die komt voor de rust en de schade-afhandeling. Als je bijvoorbeeld door brand niet meer in je woning kunt, regelt Stichting Salvage onderdak. Zij zorgen er ook voor dat je belangrijke spullen als opladers, medicijnen en de knuffels van je kinderen kunt meenemen. Marcel Swanink van Stichting Salvage vertelt hoe dat in zijn werk gaat. 

Lees meer
Brandweerman op ladderwagen
18/10/2021

Sander: “Dankzij de rookmelders is de brand beperkt gebleven”

Het is 23 april 2021, 01:20 uur als Sander van der Meer, brandweervrijwilliger bij post Woerden, wordt gealarmeerd voor een woningbrand. “Je weet niet of er nog personen in het huis zijn. Daar gaat je hart sneller van kloppen.” 

Lees meer
Vera Voges
15/10/2021

Vera: “Zonder rookmelders had ik het niet kunnen navertellen”

“Ik schrik wakker van een hard piepgeluid. ‘Is dat mijn rookmelder?’, schiet het door mij heen. Ik spring uit bed en doe mijn slaapkamer deur open. Direct zie ik dat het hele huis onder de rook staat. ‘Dit is niet best’, denk ik”.

Lees meer