Marcel: "Je knuffel als enige houvast na brand"

Bij een woningbrand is het de brandweer die blust en Stichting Salvage die komt voor de rust en de schade-afhandeling. Als je bijvoorbeeld door brand niet meer in je woning kunt, regelt Stichting Salvage onderdak. Zij zorgen er ook voor dat je belangrijke spullen als opladers, medicijnen en de knuffels van je kinderen kunt meenemen. Marcel Swanink van Stichting Salvage vertelt hoe dat in zijn werk gaat. 

 

Medewerker van stichting Salvage

 

“Als mensen tussen de blauwe zwaailichten, de uitgerolde brandweerslangen en de nieuwsgierige buurtbewoners op straat staan, weten ze vaak niet meer wat ze moeten doen. Het heeft natuurlijk een geweldige impact als je huis in brand staat”, vertelt Marcel. In het dagelijks leven is hij schade-expert bij Achmea, maar zes weken per jaar is hij actief voor Stichting Salvage. ‘Als coördinator hebben wij de bevoegdheid om hulp te bieden aan particulieren en bedrijven. Het is onze taak om de mensen bij te staan met raad en daad. De kosten worden betaald door de gezamenlijke verzekeraars. Als de woning niet meer toegankelijk is, zorgen wij voor een tijdelijk logeeradres. Ook bereiden wij mensen voor op wat er gaat komen en wat ze zelf kunnen doen’.

De foto’s op de mobiele telefoon van Marcel vertellen een duidelijk verhaal: brand kan ongenadig toeslaan. De tijdspanne tussen 17 en 19 uur is bijvoorbeeld berucht. Dan gaan mensen koken en kan er brand ontstaan. Een moment van onachtzaamheid, de vlam die in de pan slaat en voor je het weet is de hele benedenverdieping zwartgeblakerd. ‘Naast het bijstaan van de gedupeerde heeft de zogenaamde ‘schadestop’ prioriteit’,’ vertelt Marcel. Dat bluswater wordt opgeruimd, er drogers worden geplaatst, rook en roet zoveel mogelijk wordt verwijderd. We werken daarvoor met gespecialiseerde bedrijven.’

‘Brand ontstaat ook vaak door elektrische apparaten en menselijk handelen. Denk aan het opladen van een telefoon op bed, verlengsnoeren die met elkaar verbonden zijn of een elektrische fiets die voortdurend aan de stroom hangt. Accu’s in elektrische apparaten bestaan uit verschillende compartimenten. Als zo’n batterij te warm wordt krijg je een soort mini-ontploffingen die als kikkers tegen het plafond springen. Laad je telefoon dus op een stevige ondergrond en haal opladers van het stroom als het apparaat vol is. En gebruik alleen opladers, apparaten en batterijen van gerenommeerde fabrikanten, want die zijn een stuk brandveiliger.”

Ander nieuws

Het coronavirus
26/11/2021

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen.

Lees meer
Herdenking Pim
21/11/2021

Pim van der Bruggen herdacht

Vandaag, op zondag 21 november, is het een jaar geleden dat onze zeer gewaardeerde brandweer-collega Pim van der Bruggen overleed tijdens een brandweerinzet in Den Dolder.

 

Lees meer
Brandonderzoek
19/11/2021

Stefan: “De impact van brand: een verstoord familieleven”

Stefan van der Loos is één van de brandonderzoekers van de Veiligheidsregio Utrecht. Het is de taak van het team brandonderzoek om te leren van een brand. ‘Kennis delen is onze belangrijkste taak, maar ook advies uitbrengen op het gebied van brandveiligheid’, aldus Stefan. ‘Wij koppelen onze bevindingen terug naar de organisatie, doen nabesprekingen met onze brandweerploegen en staan in contact met verzekeraars, de politie en andere onderzoekers op ons vakgebied.’

Lees meer