Landelijke CO-campagne weer van start

15 november 2021

De komende weken staan de berichten op de social mediakanalen van de VRU in het teken van de landelijke campagne ‘Stop koolmonoxide (CO)-vergiftiging’. Samen met Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting willen de 25 veiligheidsregio’s het belang van CO-melders onder de aandacht brengen.

Wat is koolmonoxide (CO)?
Koolmonoxide is een gevaarlijk gas dat vrijkomt bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld een cv-ketel, open haard of houtkachel. Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar: omdat het gas geur- en kleurloos is, ruik je dus niks. Je merkt pas dat je koolmonoxidevergiftiging hebt op het moment dat je echt ziek wordt. Koolmonoxidevergiftiging kan zelfs dodelijk zijn. Een koolmonoxidemelder is daarom de enige manier waarop je op tijd wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide in je woning vrij komt.

Mogelijke verklaring verhoogd aantal meldingen koolmonoxide
Volgens Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting is de jaarlijkse campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ dit jaar belangrijker dan ooit. “Helaas vallen er nog jaarlijks slachtoffers door een koolmonoxidevergiftiging. We zien dit jaar een stijging in het aantal meldingen rondom koolmonoxide ten opzichte van eerdere jaren”, aldus Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwondenstichting. Een mogelijke verklaring voor het verhoogde aantal meldingen rondom koolmonoxide (CO), kan volgens Peter Schuurmans van Brandweer Nederland de stijgende gasprijs zijn. ‘‘Nu de gasprijzen stijgen, gaan mensen mogelijk op zoek naar alternatieven om hun huis op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan huishoudens die hun ventilatieroosters afplakken om zo stookkosten te besparen. Zo vergroten ze het risico op een CO-vergiftiging. Een CO-melder is cruciaal in het voorkomen van CO-vergiftiging. Niet alleen in de ruimte met de cv-ketel, maar ook bij andere verbrandingstoestellen”.

Hoe kun je CO-vergiftiging voorkomen? 
De belangrijkste boodschap van de CO-campagne is ventileer, controleer en alarmeer:

  • Ventileer: laat 24/7 een rooster of raam op een kier staan.
  • Controleer: laat je verbrandingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman.
  • Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verbrandingstoestel aan het plafond.

Meer informatie
Meer informatie over de gevaren van koolmonoxide en wat je kunt doen om CO-vergiftiging te voorkomen, is te vinden op www.co-wijzer.nl. 

Het laatste nieuws

Digitale nieuwsbrief brengt laatste VRU nieuws op presenteerblaadje

31 mei 2023
Wil je interessant nieuws over de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) niet missen? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief van de VRU. Hierin delen wij nieuws op een aantrekkelijke manier en krijg je het op een presenteerblaadje aangereikt.

Verhoogd risico op natuurbrand vanaf 31 mei

30 mei 2023
Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot. Daarom wordt vanaf 31 mei 2023 00:00 uur opgeschaald naar fase 2: een verhoogd risico op natuurbrand.

Oefening dreiging hoogwater

26 mei 2023
Op 24 en 25 mei 2023 vond de interregionale oefening van de SCOR plaats. SCOR staat voor Samenwerking Crisisbeheersing Overstroming Randstad. Op 24 mei oefenden de operationele teams van de waterkolom en de algemene kolom (veiligheidsregio’s), op 25 mei de bestuurlijke teams van de waterkolom en de algemene kolom.