Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

Landelijke CO-campagne weer van start

15 november 2021

De komende weken staan de berichten op de social mediakanalen van de VRU in het teken van de landelijke campagne ‘Stop koolmonoxide (CO)-vergiftiging’. Samen met Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting willen de 25 veiligheidsregio’s het belang van CO-melders onder de aandacht brengen.

Wat is koolmonoxide (CO)?
Koolmonoxide is een gevaarlijk gas dat vrijkomt bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld een cv-ketel, open haard of houtkachel. Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar: omdat het gas geur- en kleurloos is, ruik je dus niks. Je merkt pas dat je koolmonoxidevergiftiging hebt op het moment dat je echt ziek wordt. Koolmonoxidevergiftiging kan zelfs dodelijk zijn. Een koolmonoxidemelder is daarom de enige manier waarop je op tijd wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide in je woning vrij komt.

Mogelijke verklaring verhoogd aantal meldingen koolmonoxide
Volgens Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting is de jaarlijkse campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ dit jaar belangrijker dan ooit. “Helaas vallen er nog jaarlijks slachtoffers door een koolmonoxidevergiftiging. We zien dit jaar een stijging in het aantal meldingen rondom koolmonoxide ten opzichte van eerdere jaren”, aldus Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwondenstichting. Een mogelijke verklaring voor het verhoogde aantal meldingen rondom koolmonoxide (CO), kan volgens Peter Schuurmans van Brandweer Nederland de stijgende gasprijs zijn. ‘‘Nu de gasprijzen stijgen, gaan mensen mogelijk op zoek naar alternatieven om hun huis op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan huishoudens die hun ventilatieroosters afplakken om zo stookkosten te besparen. Zo vergroten ze het risico op een CO-vergiftiging. Een CO-melder is cruciaal in het voorkomen van CO-vergiftiging. Niet alleen in de ruimte met de cv-ketel, maar ook bij andere verbrandingstoestellen”.

Hoe kun je CO-vergiftiging voorkomen? 
De belangrijkste boodschap van de CO-campagne is ventileer, controleer en alarmeer:

  • Ventileer: laat 24/7 een rooster of raam op een kier staan.
  • Controleer: laat je verbrandingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman.
  • Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verbrandingstoestel aan het plafond.

Meer informatie
Meer informatie over de gevaren van koolmonoxide en wat je kunt doen om CO-vergiftiging te voorkomen, is te vinden op www.co-wijzer.nl. 

Het laatste nieuws

Connect & Empower event diversiteit en inclusie

27 november 2023
Op 21 november ontmoetten verschillende collega’s van de politie, Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Veiligheidsregio Flevoland en de VRU elkaar tijdens het Connect & Empower event in Baarn. Aan bod kwam hoe je in een wereld waarin veelal traditionele (masculiene) normen heersen tot jezelf kunt blijven en je eigen unieke identiteit kunt behouden en versterken.

VRU maakt afspraken over een 'great place to work'

20 november 2023
De VRU heeft als ambitie om een 'great place to work' te zijn voor íedereen. Maar, door dit alleen maar te zeggen kom je er natuurlijk niet. Daarom voegen we nu de daad bij het woord en hebben we afspraken gemaakt om dit ook daadwerkelijk te zijn. Hiervoor heeft directeur Karen van Elk namens de VRU het charter 'diversiteit in organisaties' ondertekend.

Staatssecretaris Van der Maat (J&V) bezoek Utrechtse HUB

15 november 2023
Woensdag 15 november kregen we bijzonder bezoek: Staatssecretaris Christophe van der Maat bezocht samen met directeur-generaal Migratie Annet Bertram, directeur Nationale Opvang Organisatie voor ontheemden uit Oekraïne (NOO) Ronald Roosdorp en Manager Beleid van de programma-directie Oekraïense ontheemde Marije van der Werff onze HUB in de Jaarbeurs in Utrecht.