Landelijke CO-campagne weer van start

De komende weken staan de berichten op de social mediakanalen van de VRU in het teken van de landelijke campagne ‘Stop koolmonoxide (CO)-vergiftiging’. Samen met Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting willen de 25 veiligheidsregio’s het belang van CO-melders onder de aandacht brengen.

Stop CO-vergiftiging

Wat is koolmonoxide (CO)?
Koolmonoxide is een gevaarlijk gas dat vrijkomt bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld een cv-ketel, open haard of houtkachel. Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar: omdat het gas geur- en kleurloos is, ruik je dus niks. Je merkt pas dat je koolmonoxidevergiftiging hebt op het moment dat je echt ziek wordt. Koolmonoxidevergiftiging kan zelfs dodelijk zijn. Een koolmonoxidemelder is daarom de enige manier waarop je op tijd wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide in je woning vrij komt.

Mogelijke verklaring verhoogd aantal meldingen koolmonoxide
Volgens Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting is de jaarlijkse campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ dit jaar belangrijker dan ooit. “Helaas vallen er nog jaarlijks slachtoffers door een koolmonoxidevergiftiging. We zien dit jaar een stijging in het aantal meldingen rondom koolmonoxide ten opzichte van eerdere jaren”, aldus Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwondenstichting. Een mogelijke verklaring voor het verhoogde aantal meldingen rondom koolmonoxide (CO), kan volgens Peter Schuurmans van Brandweer Nederland de stijgende gasprijs zijn. ‘‘Nu de gasprijzen stijgen, gaan mensen mogelijk op zoek naar alternatieven om hun huis op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan huishoudens die hun ventilatieroosters afplakken om zo stookkosten te besparen. Zo vergroten ze het risico op een CO-vergiftiging. Een CO-melder is cruciaal in het voorkomen van CO-vergiftiging. Niet alleen in de ruimte met de cv-ketel, maar ook bij andere verbrandingstoestellen”.

Hoe kun je CO-vergiftiging voorkomen? 
De belangrijkste boodschap van de CO-campagne is ventileer, controleer en alarmeer:

  • Ventileer: laat 24/7 een rooster of raam op een kier staan.
  • Controleer: laat je verbrandingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman.
  • Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verbrandingstoestel aan het plafond.

Meer informatie
Meer informatie over de gevaren van koolmonoxide en wat je kunt doen om CO-vergiftiging te voorkomen, is te vinden op www.co-wijzer.nl. 

Ander nieuws

Het coronavirus
26/11/2021

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen.

Lees meer
Herdenking Pim
21/11/2021

Pim van der Bruggen herdacht

Vandaag, op zondag 21 november, is het een jaar geleden dat onze zeer gewaardeerde brandweer-collega Pim van der Bruggen overleed tijdens een brandweerinzet in Den Dolder.

 

Lees meer
Brandonderzoek
19/11/2021

Stefan: “De impact van brand: een verstoord familieleven”

Stefan van der Loos is één van de brandonderzoekers van de Veiligheidsregio Utrecht. Het is de taak van het team brandonderzoek om te leren van een brand. ‘Kennis delen is onze belangrijkste taak, maar ook advies uitbrengen op het gebied van brandveiligheid’, aldus Stefan. ‘Wij koppelen onze bevindingen terug naar de organisatie, doen nabesprekingen met onze brandweerploegen en staan in contact met verzekeraars, de politie en andere onderzoekers op ons vakgebied.’

Lees meer