Landelijke CO-campagne weer van start

De komende weken staan de berichten op de social mediakanalen van de VRU in het teken van de landelijke campagne ‘Stop koolmonoxide (CO)-vergiftiging’. Samen met Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting willen de 25 veiligheidsregio’s het belang van CO-melders onder de aandacht brengen.

Stop CO-vergiftiging

Wat is koolmonoxide (CO)?
Koolmonoxide is een gevaarlijk gas dat vrijkomt bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld een cv-ketel, open haard of houtkachel. Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar: omdat het gas geur- en kleurloos is, ruik je dus niks. Je merkt pas dat je koolmonoxidevergiftiging hebt op het moment dat je echt ziek wordt. Koolmonoxidevergiftiging kan zelfs dodelijk zijn. Een koolmonoxidemelder is daarom de enige manier waarop je op tijd wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide in je woning vrij komt.

Mogelijke verklaring verhoogd aantal meldingen koolmonoxide
Volgens Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting is de jaarlijkse campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ dit jaar belangrijker dan ooit. “Helaas vallen er nog jaarlijks slachtoffers door een koolmonoxidevergiftiging. We zien dit jaar een stijging in het aantal meldingen rondom koolmonoxide ten opzichte van eerdere jaren”, aldus Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwondenstichting. Een mogelijke verklaring voor het verhoogde aantal meldingen rondom koolmonoxide (CO), kan volgens Peter Schuurmans van Brandweer Nederland de stijgende gasprijs zijn. ‘‘Nu de gasprijzen stijgen, gaan mensen mogelijk op zoek naar alternatieven om hun huis op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan huishoudens die hun ventilatieroosters afplakken om zo stookkosten te besparen. Zo vergroten ze het risico op een CO-vergiftiging. Een CO-melder is cruciaal in het voorkomen van CO-vergiftiging. Niet alleen in de ruimte met de cv-ketel, maar ook bij andere verbrandingstoestellen”.

Hoe kun je CO-vergiftiging voorkomen? 
De belangrijkste boodschap van de CO-campagne is ventileer, controleer en alarmeer:

  • Ventileer: laat 24/7 een rooster of raam op een kier staan.
  • Controleer: laat je verbrandingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman.
  • Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verbrandingstoestel aan het plafond.

Meer informatie
Meer informatie over de gevaren van koolmonoxide en wat je kunt doen om CO-vergiftiging te voorkomen, is te vinden op www.co-wijzer.nl. 

Ander nieuws

Marcel van Westendorp
15/08/2022

Marcel: “In drie weken hebben we een complete opvanglocatie opgetuigd”

Wat doe je als je de vraag krijgt of je binnen drie weken een opvanglocatie voor 72 asielzoekers kunt regelen? Even slikken en dan snel aan de slag! Projectleider Marcel van Westendorp van de Veiligheidsregio Utrecht heeft de afgelopen maand samen met collega’s van de gemeente Veenendaal alles op alles gezet om dit te realiseren. En, het ís gelukt! Lees in zijn verhaal hoe Marcel dit proces heeft ervaren.

Lees meer
Vuelta team
12/08/2022

“Een goede voorbereiding samen met onze partners is het halve werk”

Volgende week gaat één van de grootste wielerrondes ter wereld van start: De Vuelta, die met drie etappes door Nederland koerst. In aanloop naar de Vuelta, spraken we met drie betrokkenen vanuit de VRU: projectleider Bram Jacobs (crisisbeheersing), Gijsbert Voskamp (Brandweer) en Wouter den Hartog (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) over de voorbereidingen.

Lees meer
Foto van de crisisnoodopvang locatie in Veenendaal
08/08/2022

Nieuwe CNO locatie in Veenendaal

De afgelopen drie weken heeft de VRU samen met de gemeente Veenendaal hard gewerkt om per 8 augustus en nieuwe crisisnoodopvang locatie te kunnen openen in Veenendaal, ter ontlasting van Ter Apel. Vanaf vandaag gaat deze locatie open en worden einde van de middag de nieuwe bewoners ontvangen. Op deze speciaal ingerichte locatie worden 72 vluchtelingen gehuisvest tot 1 oktober aanstaande.

Lees meer