“Ik heb in mijn hele carrière nog nooit zo’n grote brandweerinzet gezien.”

Als Communicatieadviseur CoPI van de VRU werd Marcel van Westendorp op vrijdag 18 juni 2021 opgeroepen om naar Leersum te gaan voor een melding over stormschade. Wat hij toen nog niet wist was dat de melding van stormschade in Leersum een van de grootste brandweerinzetten van de VRU ooit tot gevolg zou hebben. Hier zijn verhaal van die avond. 

“Ik zat rustig in de tuin te eten toen mijn telefoon ging: het was een journalist. Als Operationeel Woordvoerder van de brandweer sta ik de pers te woord over lopende incidenten, dus dat gebeurt wel vaker. Maar ik was nergens voor gealarmeerd, dus ik wist nog van niks. ‘Wat is er in Leersum aan de hand?’, vroeg de journalist. Ik logde in op een online platform waar ik de binnengekomen meldingen kan inzien. Ineens zag ik tientallen stormschademeldingen bij de meldkamer binnenstromen. Ik dacht gelijk: ‘wat is hier aan de hand’? Vrijwel direct werd ik opgeroepen voor een zogenoemde ‘GRIP-1 alarmering’ voor stormschade in Leersum. GRIP 1 betekent dat de hulpdiensten gezamenlijk worden opgeroepen om gecoördineerd aan de slag te gaan. Dan weet je: dit is écht serieus.

Ik stapte meteen in mijn auto om richting Leersum te rijden, maar het was een hele klus om daar daadwerkelijk te komen. Toen ik ongeveer een kilometer voor Leersum reed, kon ik niet verder. Er lag namelijk een enorme boom over de weg en achter mij stond het verkeer muurvast. Toen de boom uiteindelijk was weggehaald door een kraan en ik dichterbij Leersum kwam, was mijn eerste gedachte: ‘wat een totale verwoesting’. Overal lagen takken en omgevallen bomen over de weg: het leek wel een oorlogsgebied.

Tijdens zo’n soort incident is het mijn taak om de pers te woord te staan over wat er aan de hand is. Daarnaast geef ik advies over hoe, wanneer en wat we communiceren naar de direct betrokkenen in de omgeving, de pers en het overige publiek. In het geval van Leersum hebben we de mensen allereerst geadviseerd om de hulpdiensten hun werk te laten doen en het gebied te vermijden omdat de situatie erg gevaarlijk was. Ook hebben we mensen opgeroepen om te stoppen met barbecueën, omdat er veel gaslekkages waren ontstaan. Gas en barbecue gaan uiteraard niet samen. Gelukkig is hier gehoor aan gegeven en is niemand uiteindelijk echt ernstig gewond geraakt.

Al met al was het een enorme en langdurige inzet. Zelf ben ik tot ongeveer 18.00 uur de volgende dag bezig geweest met dit incident. Hoewel de impact enorm was, vind ik het geweldig hoe we met man en macht hebben gewerkt, zowel de brandweer als de ketenpartners in de crisisbeheersing. Dit kun je niet alleen, je hebt elkaar nodig. In zo’n situatie is het mooi om te zien dat iedereen binnen no-time paraat is om te helpen. Dat heeft echt indruk op me gemaakt. In mijn hele carrière heb ik nooit eerder zo’n grote brandweerinzet gezien”.

 

 

 

Op 21 juni 2021 maakte het KNMI bekend dat de schade in Leersum is veroorzaakt door een valwind. Door het noodweer vielen er negen gewonden en zes woningen zijn onbewoonbaar verklaard. In totaal waren er ruim 40 brandweervoertuigen betrokken bij het incident.

Ander nieuws

Leon Bal Geestelijk Verzorger VRU
20/09/2021

Geestelijk verzorger bij de VRU Leon Bal: “Onze organisatie heeft aandacht voor de mens achter de taak”

Veiligheidsregio Utrecht heeft een primeur: Voor het eerst is er bij een veiligheidsregio een geestelijk verzorger aangesteld. Dominee Leon Bal (47) gaat medewerkers van de VRU ondersteunen wanneer zij tegen knelpunten aanlopen in hun werk. Leon bekleedt een nieuwe functie, onbekend is echter allerminst met de organisatie: hij is al ruim 15 jaar brandweervrijwilliger in onze regio.

Lees meer
Ereteken Pim van Brugggen
16/09/2021

Oorzaak dodelijk bedrijfsongeval blijft onbekend

Op 21 november 2020 is onze brandweercollega Pim van der Bruggen om het leven gekomen tijdens een arbeidsongeval in Den Dolder. Dit heeft een immens verdriet veroorzaakt bij de nabestaanden en diepe indruk gemaakt op de directe collega’s, ons bestuur, medewerkers van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en alle andere betrokkenen. Uit het interne onderzoek dat de VRU heeft gedaan is de oorzaak van dit noodlottige ongeval niet gebleken.

Lees meer
Het coronavirus
15/09/2021

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Het overgrote deel van positief geteste en opgenomen patiënten is nog ongevaccineerd. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Alleen met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad kunnen alle maatregelen worden losgelaten, de kwetsbare mensen in de samenleving worden beschermd en blijft iedereen toegang tot zorg hebben. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Lees meer