Hulpdiensten vanaf 27 april extra alert op natuurbrand

De brandweer en natuurbeheerders zijn momenteel extra alert. Door aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand hoog of zeer hoog. In de provincie Utrecht geldt daarom vanaf dinsdag 27 april fase 2 voor natuurbranden.

Wat betekent dit voor mij?

Met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het momenteel voor iedereen aan te raden om zo veel mogelijk thuis te blijven en niet de natuur in te gaan. Houd er rekening mee dat sommige gemeenten en natuurbeheerders extra maatregelen hebben genomen om bezoek aan de natuur te ontmoedigen.

Toch is het ook in deze tijden belangrijk om te waarschuwen tegen het gevaar van natuurbranden. Het is in de afgelopen weken namelijk flink droger geworden in de natuur. Een weggegooide sigarettenpeuk of een stuk glas kan al een enorme en verwoestende natuurbrand veroorzaken. Bijna alle branden in natuurgebieden ontstaan door menselijk gedrag.

Wat als ik toch de natuur in ga?

Mocht je toch de natuur in gaan, let dan op het volgende:

  • Houd 1,5 meter afstand tot anderen uitzondering zijn gezinnen/huishoudens en kinderen tot en met 12 jaar onderling.
  • Wees extra alert met vuur in de natuur en meld verdachte zaken meteen via 112.
  • Kampvuurtjes, barbecues en ander open vuur in natuurgebieden zijn momenteel verboden.

Extra materieel en personeel

Als er een brand uitbreekt zet de brandweer in de provincie Utrecht extra materieel en personeel ter plaatse in.

Meer informatie over de fasen van natuurbrand staat op natuurbrandrisico.nl. Hoe je een natuurbrand kunt voorkomen of wat je moet doen als er een natuurbrand uitbreekt lees je op brandweer.nl. Heb je nog vragen, neem dan contact op met je gemeente.

VRAGEN EN ANTWOORDEN

Mag er in het bos of natuurgebied worden gerookt?

Roken is niet verboden, maar wordt sterk afgeraden. Schiet sigarettenpeuken nooit weg maar zorg dat deze goed zijn uitgemaakt.

Is barbecueën in een natuurgebied of op een recreatieterrein toegestaan?

Barbecueën is in principe toegestaan. De terreinbeheerder kan echter aanvullende regels hanteren waardoor barbecueën verboden is. Controleer daarom altijd de plaatselijke regelgeving. Als u gaat barbecueën, zorg dat er altijd een blusmiddel in de buurt is. Bijvoorbeeld een emmer zand.

Mag ik een vuurkorf stoken in een natuurgebied of op een recreatieterrein?

Het stoken van een vuurkorf is alleen toegestaan als de beheerder van het recreatieterrein of natuurgebied daar toestemming voor geeft. Het is daarom van belang na te vragen welke regels er ter plaatse gelden.

Mag een kamp- of vreugdevuur in een natuurgebied of recreatieterrein?

Elk vuur in de open lucht is sinds 2003 verboden. Het stoken van een kamp- of vreugdevuur is alleen toegestaan als de gemeente daarvoor een vergunning heeft verleend. Terreinbeheerders kunnen aanvullende regels hebben. Vuur stoken mag dus in principe alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Maar ook dan alleen met toestemming van de beheerder van het recreatieterrein of natuurgebied. Het is daarom in alle gevallen van belang na te vragen welke regels er ter plaatse gelden.

Mag ik een vuurkorf stoken in eigen tuin?

Een vuurkorf in eigen tuin stoken mag. Dit wordt afgeraden als uw tuin zich in de nabijheid van een natuurgebied bevindt. Door de wind kunnen vonken zich makkelijk verspreiden en een natuurbrand veroorzaken.

Mag ik in mijn eigen tuin barbecueën?

Barbecueën in de eigen tuin is toegestaan. Wel is het verstandig om altijd een blusmiddel bij de hand te houden. Bijvoorbeeld een emmer zand.

Mag ik een kamp- of vreugdevuur stoken in eigen tuin?

Elk vuur in de open lucht is sinds 2003 verboden. Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Vuur stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Wilt u toch een vreugde- of kampvuur maken of snoeiafval verbranden, dan heeft u hiervoor een stookontheffing van uw gemeente nodig.

Is het verantwoord in de natuur te gaan wandelen, fietsen of paard te rijden?

Wandelen, fietsen of paardrijden in de natuur kan. Meld verdachte omstandigheden direct via 112. De hulpdiensten kunnen bij een noodmelding uw positie bepalen en informatie geven over wat te doen. Bijvoorbeeld de richting waarin je moet vluchten.

Mag ik een wensballon oplaten?

Het oplaten van wensballonen wordt sterk afgeraden omdat zij brand of natuurbrand kunnen veroorzaken. De ballonen zijn fragiel en kunnen snel scheuren. Daarnaast kan de ballon door de wind op een ongewenste plek terecht komen. In sommige gemeenten is het daarom verboden een wensballon op te laten. Controleer daarom de plaatselijke regelgeving. Wil je toch een wensballon oplaten, kijk dan op de website van de brandweer.

Waar kan ik mijn auto of motor het beste parkeren?

Zorg dat het voertuig niet in het hoge gras staat. De hete uitlaat kan makkelijk brand veroorzaken. Parkeer uw voertuig ook nooit voor een toegang tot een natuurterrein. De brandweer gebruikt deze in geval van brand.

Mag er in bos of natuurgebied worden gerookt?

Roken is niet verboden, maar wordt sterk afgeraden. Gooi sigarettenpeuken, al dan niet brandend nooit weg. In sommige gebieden kan in deze fase een rookverbod gelden. Controleer daarom altijd de plaatselijke regelgeving.

Is barbecueën in een natuurgebied of op een recreatieterrein toegestaan?

Barbecueën op vaste brandstoffen zoals hout of briketten is niet toegestaan. Sommige terreinbeheerders staan barbecueën op gas wel toe. Gebruik altijd goedgekeurde flessen, slangen en koppelingen. Houdt altijd een blusmiddel bij de hand.

Mag ik een vuurkorf stoken in een natuurgebied of op een recreatieterrein?

Het stoken van een vuurkorf wordt in droge periodes sterk afgeraden. Maar de terreinbeheerder bepaalt wat wel of niet is toegestaan. Het is daarom van belang na te vragen welke regels er ter plaatse gelden.

Mag ik een kamp- of vreugdevuur stoken in een natuurgebied of op een recreatieterrein?

Elk vuur in de open lucht is sinds 2003 verboden en is alleen toegestaan als daarvoor een vergunning is verleend door de gemeente. In de meeste gemeenten wordt een verleende vergunning geschorst bij fase 2 op natuurbrand en is stoken niet toegestaan. Controleer daarom de website van uw gemeente

Voor het stoken van vuur in een buitenkachel, tuinhaard, vuurkorf, vuurpot, barbecue of gelpot is toestemming van de terreinbeheerder nodig.

Het is daarom van belang na te vragen welke regels er ter plaatse gelden.

Ander nieuws

Het coronavirus
26/11/2021

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen.

Lees meer
Herdenking Pim
21/11/2021

Pim van der Bruggen herdacht

Vandaag, op zondag 21 november, is het een jaar geleden dat onze zeer gewaardeerde brandweer-collega Pim van der Bruggen overleed tijdens een brandweerinzet in Den Dolder.

 

Lees meer
Brandonderzoek
19/11/2021

Stefan: “De impact van brand: een verstoord familieleven”

Stefan van der Loos is één van de brandonderzoekers van de Veiligheidsregio Utrecht. Het is de taak van het team brandonderzoek om te leren van een brand. ‘Kennis delen is onze belangrijkste taak, maar ook advies uitbrengen op het gebied van brandveiligheid’, aldus Stefan. ‘Wij koppelen onze bevindingen terug naar de organisatie, doen nabesprekingen met onze brandweerploegen en staan in contact met verzekeraars, de politie en andere onderzoekers op ons vakgebied.’

Lees meer