Herbert: “Goed voorbereid op de jaarwisseling door goede samenwerking.”

Herbert Kolkman is als projectleider vanuit de VRU verantwoordelijk voor een goede voorbereiding van de hulpdiensten op de jaarwisseling. Herbert: “Traditiegetrouw is de jaarwisseling één van de drukste momenten voor de brandweer. Maar ook voor onze partners van de politie, de Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU) en de gemeenten in de regio is dit een belangrijke gebeurtenis. Daarom werken wij in de voorbereiding nauw samen met deze andere disciplines. Zo zijn we vooraf goed voorbereid en staan we samen sterk.

Herbert Kolkman

Het is onze taak om alle partners met elkaar te verbinden en ervoor te zorgen dat alle schakels één geheel vormen. De collega’s van de GHOR vertegenwoordigen de zorgkolom en houden contact met de RAVU over bijvoorbeeld hun werkwijze en de bezetting. Voor de politie is de jaarwisseling natuurlijk ook een belangrijk evenement. We stemmen daarom zorgvuldig af met de politie Midden-Nederland, zodat iedereen in dezelfde film zit. Ook de gemeenten delen hun informatie en bij de VRU houden we een ‘real time’ dashboard bij, waar allemaal belangrijke data in staan. Bijvoorbeeld wat voor de brandweer belangrijke ‘hotspots’ zijn en waar de verkooppunten van vuurwerk zich bevinden in de regio. En natuurlijk niet te vergeten de collega’s van de meldkamer. Tijdens de jaarwisseling zijn er veel extra medewerkers werkzaam om alle meldingen snel te kunnen afhandelen. Dat vergt uiteraard een hoop inspanning en goede voorbereiding.”

Wat is er dit jaar anders dan andere jaren?
“De afgelopen jaren hadden we te maken met corona. Onze grootste ‘zorg’ op dit moment is dat deze jaarwisseling eigenlijk sinds jaren weer als vanouds een traditie is. Er zijn nu geen coronamaatregelen van kracht die invloed hebben op het afsteken van vuurwerk of het samenkomen van groepen mensen. Dat kan weer allemaal goed gaan, maar het brengt ook weer een bepaald risico met zich mee. Daarom monitoren we continu en houden we contact met de gemeenten wat de mogelijke gevolgen voor hen kunnen zijn, zodat we daarop kunnen anticiperen.”

Waar hoop je op deze jaarwisseling?
“De jaarwisseling is een feest, het is een mooie traditie. De bedoeling is natuurlijk dat mensen blij en vrolijk zijn en samen met hun geliefden het nieuwe jaar inwijden. Natuurlijk zijn er ook de nodige uitdagingen, maar daarom is het zo goed dat we vroegtijdig de afstemming met elkaar zoeken en dat er gezamenlijke coördinatie is met de andere collega’s. Door het ‘in verbinding staan’ met elkaar worden vragen snel opgepakt en opgelost. Samen willen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze gebeurtenis feestelijk en veilig verloopt. En we hopen natuurlijk dat alle hulpdiensten óók veilig en gezond 2023 in gaan en na afloop weer heelhuids thuiskomen.”

 

Ander nieuws

Jacqueline Buitendijk en Carolien Angevaren
27/01/2023

Afscheidsreceptie Jacqueline Buitendijk en Carolien Angevaren

Jacqueline Buitendijk en Carolien Angevaren hebben gisteren tijdens een gezamenlijke afscheidsreceptie in Koetshuis De Haar afscheid genomen van de VRU. Bij de drukbezochte bijeenkomst was er alle tijd en gelegenheid om met Jacqueline en Carolien in gesprek te gaan over de periode bij de VRU en de periode na de VRU.

Lees meer
Jeugdbrandweer De Waarden groepsfoto
23/01/2023

Jeugdbrandweer De Waarden officieel van start!

Op zaterdag 21 januari 2023 vond bij brandweerpost Kamerik de officiële aftrap plaats van een nieuw jeugdbrandweerkorps binnen de VRU: Jeugdbrandweer de Waarden. Dit nieuwe korps is de gezamenlijke jeugdbrandweer van de brandweerposten Woerden, Kamerik, Harmelen en Zegveld.

Lees meer
Rob Timmermans
20/01/2023

De rivier de Linge dreigt te overstromen: wat doet de VRU?

In het weekend van vrijdagavond 13 januari tot zondag 15 januari staat het water van de rivier de Linge erg hoog. De rivier dreigt buiten haar oevers te treden, waardoor circa dertig naastgelegen huizen bedreigd worden. Rob Timmermans heeft dat weekend de leiding over de hulpdiensten van de Veiligheidsregio Utrecht. Hij vertelt wat de VRU heeft gedaan en hoe er is samengewerkt met partners. 

Lees meer