“Een kind in een kluis is geen dagelijkse klus”

Onze collega André van Vliet kreeg als Officier van Dienst Brandweer op 14 september 2013 een alarmering die hij niet snel zal vergeten: een kind opgesloten in een kluis. Lees hieronder het verhaal van André.

Brandweerman staat voor een brandweervoertuig

“Je hoort het goed hoor, zegt André. Een alarmering voor een kind in een kluis. Tijdens het verstoppertje spelen was een kind in een leegstaande brandkluis gekropen. Hierbij had de jongen per ongeluk de deur dichtgetrokken. Dit alles gebeurde tijdens een gezellig familiefeest. Er was helaas geen sleutel en/of code beschikbaar om de deur te openen, dus onze hulp was op dat moment nodig.

Als ik terugdenk aan dit incident dan is het eerste wat me te binnen schiet de rust onder de hulpverleners en ter plaatse bij de jongen. Al tijdens het aanrijden heerste er rust en stilte bij de aanrijdende eenheden. Iedereen was zich bewust van deze bizarre melding, en kon zich nog weinig voorstellen van wat men zou aantreffen. In tegenstelling tot de rust die bij ons heerste waren de ouders, begrijpelijk, in paniek en maakten zich zorgen over het lot van hun zoon. Met het hele team hebben we een plan gemaakt  waarbij we verschillende opties hebben afgewogen en doorlopen. Prioriteit nummer één hierbij was de toevoer van zuurstof en het regelen van de juiste middelen en expertise Daarnaast was aandacht voor de ouders heel belangrijk. Bij dit bijzondere incident hebben we samengewerkt met de collega’s van de politie. Zij zorgden voor de professionele begeleiding van de ouders en overige familieleden, zodat wij ons ongestoord konden richten op de bevrijding van de jongen.

Zo’n klus kom je niet dagelijks tegen. Ervaringen zijn er dan ook niet, en het komt aan op  improviseren, afwegen en gewoon doen. Gelukkig kregen wij het toch nog snel voor elkaar om de deur van de kluis open te breken. Dit kwam mede door de jongen die zich dapper heeft gehouden tijdens de hele klus. Stel je eens voor dat je in een kluis opgesloten zit, zonder licht en weinig zuurstof! Je hoort van alles, maar bent afhankelijk van anderen. Er gaat dan van alles door je heen. Als ik  terugdenk aan dit incident, dan heb ik nog steeds diep respect voor deze knul. Uiteraard waren de ouders na het openbreken van de kluis erg blij en opgelucht en konden zij worden herenigd met hun zoon.”

Ander nieuws

Leon Bal Geestelijk Verzorger VRU
20/09/2021

Geestelijk verzorger bij de VRU Leon Bal: “Onze organisatie heeft aandacht voor de mens achter de taak”

Veiligheidsregio Utrecht heeft een primeur: Voor het eerst is er bij een veiligheidsregio een geestelijk verzorger aangesteld. Dominee Leon Bal (47) gaat medewerkers van de VRU ondersteunen wanneer zij tegen knelpunten aanlopen in hun werk. Leon bekleedt een nieuwe functie, onbekend is echter allerminst met de organisatie: hij is al ruim 15 jaar brandweervrijwilliger in onze regio.

Lees meer
Ereteken Pim van Brugggen
16/09/2021

Oorzaak dodelijk bedrijfsongeval blijft onbekend

Op 21 november 2020 is onze brandweercollega Pim van der Bruggen om het leven gekomen tijdens een arbeidsongeval in Den Dolder. Dit heeft een immens verdriet veroorzaakt bij de nabestaanden en diepe indruk gemaakt op de directe collega’s, ons bestuur, medewerkers van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en alle andere betrokkenen. Uit het interne onderzoek dat de VRU heeft gedaan is de oorzaak van dit noodlottige ongeval niet gebleken.

Lees meer
Het coronavirus
15/09/2021

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Het overgrote deel van positief geteste en opgenomen patiënten is nog ongevaccineerd. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Alleen met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad kunnen alle maatregelen worden losgelaten, de kwetsbare mensen in de samenleving worden beschermd en blijft iedereen toegang tot zorg hebben. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Lees meer