Aandacht voor brandveiligheid met Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO)

16 maart 2023

Precies een jaar geleden, op woensdagavond 16 maart 2022, woedde een grote brand in de gloednieuwe loods van Bouwmarkt Baarn. De schade was enorm, maar bleef dankzij de brandwerende maatregelen die waren getroffen enigszins beperkt. Onze collega Iris van der Schuit van de afdeling (Brand)Veilig Leven van de VRU spreekt vestigingsmanager Hidde Kiers en Inkoper Roy Fluit van Bouwmarkt Baarn over de brand, de impact en waarom KVO binnen bedrijven belangrijk is.

Razendsnelle rookverspreiding


Hidde blikt terug op 16 maart een jaar geleden: “Onze loods was net helemaal klaar: de spullen waren gloednieuw en alles liep gesmeerd. We hadden kort ervoor veel nieuwe bouwmaterialen gekocht, dus de loods stond helemaal bomvol. Die dag trok de laatste werknemer rond 18:30 uur de deur achter zich dicht. Nog geen halfuur later, rond 19:00 uur, kwamen de eerste rookpluimen uit het pand. Al gauw werd duidelijk dat er brand was. De brandweer was gelukkig snel ter plaatse, maar omdat de loods tjokvol zat, verspreidde de brand zich in een razend tempo. Uiteindelijk is er tot de volgende avond 21:00 uur (na)geblust.”

Erger voorkomen door brandwerend glas


Hidde: “Ik heb begrepen dat wij tussen de winkel en de hal brandwerend glas hebben. Na afloop van de brand bleek dat dit er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat de brand zoveel mogelijk werd tegengehouden, zodat het niet nóg verder kon uitbreiden.”
Roy: “We realiseren ons nu: als er géén brandwerend glas in had gezeten, was de brand zo in één keer doorgetrokken. Dan waren we echt alles kwijt geweest. Nu is alleen de gehele nieuwbouwplaats afgebrand. De brandcompartimentering (gedeelte van een gebouw dat als zelfstandige eenheid wordt beschouwd, zodat de brand niet verder kan uitbreiden) heeft voorkomen dat de brand verder kon verspreiden. Met daarnaast een beetje geluk van de wind en natuurlijk heel veel inzet van de brandweer.”

Impact van brand is enorm

Roy: “De impact op ons als medewerkers was erg groot; je bent in één keer toch familie als je zoiets meemaakt. De brandweer komt, gaat direct aan de slag en blust de brand. Maar voor ons en de medewerkers van de bouwmarkt was het echt wel heftig.” Hidde: “De impact is groter dan alleen het blussen van de brand, dat is pas stap één. Daarna begint de ellende pas. Met de verzekering, personeel, alles weer opbouwen, de enorme gevolgschade door roet, water- en nevenschade en alle ellende van dien. Die impact duurt ook veel langer dan een dag of een week.”

Brandveiligheid mag meer prioriteit krijgen

In de nasleep van de brand zien Hidde en Roy in dat brandveiligheid meer prioriteit had moeten krijgen. Maar dat is best een uitdaging als je een jong bedrijf hebt.
Hidde: “Bij het opzetten van een bedrijf komt heel veel kijken. Je bent vooral bezig met mensen vinden en dingen regelen om te kunnen groeien. Het is niet je huis, maar je hart en ziel zitten er wel in. Je spendeert er bijna meer tijd dan thuis. Omdat dat veel tijd opslokt, komt veiligheid op de werkvloer al snel op een lager pitje te staan. Wij realiseren ons nu dat het wel enorm belangrijk is.”

Bewustwording over brandveiligheid is nodig

Hidde: “Veiligheid binnen een bedrijf is écht heel belangrijk. We roepen het allemaal wel, maar we realiseren het onvoldoende. Valgevaar stond bij ons bijvoorbeeld wél hoog op de agenda, maar risico op brand had ik veel minder scherp.” Iris: “Bewustwording is essentieel om ook daadwerkelijk brandveilig te kunnen handelen. Menselijk handelen staat bij bedrijven namelijk op nummer één van brandoorzaken. Als je je daar bewust van bent, kun je er wat aan doen. Je bent niet bezig met brand, want dat lijkt een ‘ver-van-je-bed-show’. Helaas moet er vaak eerst iets gebeuren, voordat er stappen worden genomen. Dán pas begrijpen mensen waarom het zo belangrijk is.”

Brandveiligheid moet hoger op de agenda

Hidde: “Hier is in de praktijk bewezen dat brandveiligheid belangrijk is en dat voorzorgsmaatregelen, zoals brandcompartimentering, echt werken.” Iris: “Daarom moet brandveiligheid hoger op de agenda komen, zodat dit soort branden hopelijk voorkomen kunnen worden. Brand voelt als iets wat gebeurt bij anderen en niet bij jou. Een veiligheidsrisico of brandrisico is pas zichtbaar als je op de hoogte bent van de risico’s en hiertegen voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Voorzorgsmaatregelen hebben echt een beperkend effect op het ontwikkelen en verspreiden van de brand en kunnen dus erger voorkomen.”

Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO)

Iris: “Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is daarom heel belangrijk. Het helpt ondernemers bijvoorbeeld om hun brandveiligheid op orde te krijgen. Binnen het Keurmerk Veilig Ondernemen werkt de brandweer nauw samen met de gemeente, politie en de ondernemers om het gebied rondom bedrijventerreinen en winkelgebieden schoon, ‘heel’ en vooral veilig te houden. Door een goede samenwerking waarbij er korte lijnen zijn tussen de verschillende partijen, worden zaken snel opgepakt. Dit geldt niet alleen voor binnen het bedrijf, maar ook voor het terrein waar het bedrijf op is gevestigd. Als er bijvoorbeeld iets aan brandveiligheid of verkeersveiligheid mankeert, dan wordt het eerder gesignaleerd. Hierdoor kunnen we sneller actie ondernemen. Vaak als er iets gebeurd, wordt er een tijdje beter opgelet, maar ook dat ebt na verloop van tijd weer weg. Met een KVO blijft (brand)veiligheid bij ondernemers langdurig onder de aandacht.”

Het laatste nieuws

Wat moet je doen als er geen water uit je kraan komt?

16 februari 2024
In Nederland komt er meestal schoon water uit de kraan. Toch kan het gebeuren dat er geen water is. Dat gebeurde op 15 februari in Zeist en Driebergen. Daar haperde de watervoorziening, wat inmiddels is verholpen. Wat moet je doen als er geen water is?

5 februari maandelijkse sirenetest

5 februari 2024
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 5 februari. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

VRU verwelkomt 62 nieuwe medewerkers

5 februari 2024
Op woensdagavond 31 januari 2024 vond op de brandweerpost in Zeist een introductiebijeenkomst plaats voor nieuwe VRU-medewerkers. Maar liefst 62 collega’s leerden daar tijdens een vol programma de VRU in al haar facetten kennen.