Danny Volmer is sinds kort operationeel woordvoerder bij de VRU. Het was zijn tweede week toen er een grote brand was in Amersfoort, een verdacht pakketje bij de A2 en nog veel andere incidenten. Hoe heeft Danny die weken eigenlijk ervaren?

Vorig jaar reageerde hij op een vacature voor operationeel woordvoerder. Het was weer eens wat anders en hij kon samen werken met andere disciplines. Daarvoor was hij 17 jaar lang actief binnen de brandweer. Na veel studiemomenten en trainingen mocht hij eindelijk alleen op pad. Zijn tweede week was gevuld met allerlei incidenten. Een week waarvan veel operationeel woordvoerders alleen maar kunnen dromen.

Het eerste grotere incident was op 25 april toen er tijdens de spits een vrachtwagen in de brand vloog. De volgende dag was het weer raak en ontstond er zelfs een explosie in de cabine. Danny maakte zich klaar voor koningsnacht en –dag, wat normaal gesproken een drukke dag is. Dit jaar was het echter bijzonder rustig. We kunnen bijna spreken van een stilte voor de storm.

Twee dagen later begint het en moet Danny zich naar Amersfoort haasten. Er is een grote brand. Dit leidt tot verschillende persvragen, interviews en multidisciplinaire overleggen.

De volgende avond blijkt er grote stankoverlast te zijn in Vianen. Een aantal mensen zijn onwel geworden en er wordt een NL-Alert uitgestuurd. “Van dit incident heb ik het meest geleerd” zegt Danny. “Er waren veel verschillende mensen en bestuurlijke processen betrokken. Dit is een case die je normaal gesproken verzint voor tijdens de opleiding. Nu gebeurt het echt!” Het was een veel besproken incident waar ook veel media op af kwam. “Gelukkig was Sjaak Haasnoot mee als 2de woordvoerder. Hij deed de pers en ik de COPI. Hierdoor konden we beide ons werk goed doen en iedereen van informatie voorzien. Het is heel fijn dat je zo goed kan rekenen op je collega’s.”

Het laatste grote incident die Danny moest behandelen was het verdachte pakketje bij de A2. “Samen met Marcel was ik ter plaatse en beantwoordde de persvragen, totdat de woordvoerder van de politie aanwezig was. Daarnaast was ik aanwezig bij het CoPi-overleg. Dit incident was vooral weggelegd voor de politie. Daardoor hielden we ons wat meer op de achtergrond. De woordvoerder van de politie heeft uiteraard meer kennis over incidenten die de politie aangaan. Op die manier komt iedereen tot zijn recht en laat je de mensen met de juiste kennis spreken.”

Het waren een aantal spannende dagen voor Danny. “Ik heb ontzettend veel mogen leren en ben alleen nog maar enthousiaster geworden voor het werk en mijn collega’s. Ik blijf dit nog wel een tijdje doen.” Als ik vraag of hij vaker zo’n week wilt meemaken of dat een keer genoeg is, antwoord hij: “Het hoeft niet elke keer zo druk, maar ik zou het graag nog een keer meemaken!”

Om operationeel woordvoerder te worden, moet je altijd paraat zijn. Het vergt doorzettingsvermogen, stressbestendigheid en door dat alles heen moet je de pers te woord kunnen staan. Dat is wat het korte gesprek met Danny mij wel duidelijk heeft gemaakt.