Vandaag, maandag 3 juli rond 12.00 uur, zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of zij hun mobiel goed hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen. 

 “NL-Alert 03-07-2017 12:00: CONTROLEBERICHT. Uw telefoon is juist ingesteld voor NL-Alert. U hoeft niets te doen. Meer informatie op www.nl-alert.nl.”

Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie, zoals een grote brand, een dreigende overstroming of problemen met het drinkwater, snel informeren over de situatie. Sinds de introductie in 2012 is NL-Alert al meer dan100 keer ingezet om mensen te waarschuwen bij verschillende noodsituaties zoals grote branden, noodweer, een treinbotsing en het tijdens het onschadelijk maken van gevonden vliegtuigbommen.

Hoe werkt het?
NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons in een bepaald gebied, via de zendmasten van alle providers. De werking is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

Instellen
Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen dient u dit zelf doen. Ontvangt u maandag geen controlebericht? Ga dan naar NL-Alert instelhulp om uw telefoon hiervoor in te stellen.

Meer weten?
Kijk op www.crisis.nl/nl-alert voor meer informatie.