Elk jaar wordt een systeemtest gehouden voor de crisisorganisatie van onze regio. Deze test is bedoeld om te kijken hoe de crisisorganisatie in de praktijk functioneert. 

Fictief incident
De systeemtest van 2017 wordt gehouden in week 25 (19 tot en met 25 juni). Medewerkers die in week 25 piket hebben voor een functie uit de hoofdstructuur van de crisisorganisatie (Meldkamer, CoPI, Team Bevolkingszorg incl. actiecentra, ROT, GBT, RBT) kunnen opgeroepen worden voor de bestrijding van een fictief incident. Omdat alleen de crisisorganisatie zelf wordt getest, zal er geen sprake zijn van operationele inzet. Er wordt maximaal tot GRIP 3 opgeschaald. In welke gemeente(-n) de test plaatsvindt en op welk tijdstip, wordt niet vooraf bekend gemaakt.

Besluit veiligheidsregio's
Op basis van het Besluit veiligheidsregio’s (Bvr, artikel 2.5.1) is een veiligheidsregio verplicht om jaarlijks de hoofdstructuur van haar rampbestrijding en crisisbeheersing te oefenen in een gesimuleerde ramp of crisis. De crisisorganisatie wordt tijdens de test getoetst aan het toetsingskader van de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Crisisorganisatie
In het Regionaal Crisisplan Utrecht 2014-2017 valt te lezen wie welke taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden heeft tijdens een crisis en bestrijdingsprocessen.

Informatie
Voor vragen over de systeemtest kan contact worden opgenomen met Hans Verbeek via telefoonnummer 088 878 1000 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .