Vandaag is het de Europese dag van 112. Deze dag is ingesteld op initiatief van de Europese Commissie en is bedoeld om inwoners van Europa te attenderen op het gebruik van het Europese noodnummer 112. Het Europese noodnummer 112 is ingesteld in 1991.  

27 Europese landen
Voor hulp in levensbedreigende situaties kunnen Europeanen in 27 landen gratis dit alarmnummer bellen. Om de bereikbaarheid van 112 onder de aandacht te brengen, is de Europese Commissie deze speciale dag gestart.

Onjuist gebruik 112
Dit jaar staat in heel Europa het correcte gebruik van het alarmnummer 112. Dit om het bewustzijn onder mensen te verhogen. Veel mensen bellen naar 112, ook als het niet gaat om spoedeisende hulp. Soms gaat het om bewust misbruik, waarbij iemand bijvoorbeeld een grap wil uithalen. In andere gevallen gaat het om zogenaamd onjuist gebruik, waarbij iemand per ongeluk naar 112 belt.

Broekzakprobleem
Bij mobiele oproepen gaat het in ca. 50% om oneigenlijk gebruik, waarvan 60% zogenaamde "broekzakgesprekken" zijn. Broekzakgesprekken zijn dus nog steeds een groot probleem. Dit is gevaarlijk. Mensen die bellen voor spoedeisende hulp kunnen als gevolg hier van mogelijk niet de directe verbinding met de alarmcentrale. Daarom wordt misbruik of oneigenlijk gebruik geregistreerd. En in sommige gevallen wordt het ook daadwerkelijk strafrechtelijk vervolgd!

Over 112
112 bel je als elke seconde telt. Bijvoorbeeld als je getuige bent van een verkeersongeluk met slachtoffers, bij brand of bij een misdrijf. Het gratis Europese noodnummer is bereikbaar in de hele EU. Het is belangrijk dat iedereen weet dat 112 in bijna heel Europa bereikbaar is, zodat mensen niet hoeven te bedenken wie ze moeten bellen als zij spoedeisende hulp nodig hebben. Daarom wordt vandaag, op de Europese dag van 112, in heel Europa aandacht gevraagd voor het alarmnummer.