Op 24 juni 2019 activeert het RIVM het hitteplan voor de provincie Utrecht. Aanleiding is de weersvoorspelling van het KNMI voor de komende dagen.

Wat is het hitteplan?
Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte, de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Denk aan: ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, in verzorgingshuizen en in een sociaal isolement. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Criteria activeren hitteplan
De beslissing om het Hitteplan te activeren wordt genomen door het RIVM na overleg met het KNMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut). Dit is het geval als de weermodellen een kans van meer dan 10 procent geven op een warme periode van meer dan vier dagen met 27 graden of meer. Daarnaast zijn onder andere verwachte nachttemperatuur en luchtvochtigheid factoren waarmee in de beslissing rekening wordt gehouden. Het Hitteplan kan voor heel Nederland, maar ook voor delen van het land geactiveerd worden. Het Nationaal Hitteplan is actief in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht. De verwachting is dat het hitteplan tot zaterdag 27 juni geactiveerd blijft. Op de site van het RIVM.nl/hitte is ook de nieuwe hitte-animatie geplaatst

Vooruitzichten KNMI: Vandaag (woensdag 24 juni ) en morgen (donderdag 25 juni)
Vandaag en morgen is het zonnig en warm. Vandaag komen de maxima uit tussen 26°C op de Wadden en lokaal 31°C in het zuiden. Komende nacht koelt het af naar ca. 16 en donderdag overdag zijn de maxima vergelijkbaar met vandaag.

Doorkijk vrijdag 26 juni tot en met vrijdag 3 juli 2020
In de nacht naar vrijdag koelt het op de meeste plaatsen niet verder af dan ca. 18°C. Vrijdag overdag is het nog zonnig en droog. Met maxima van 28°C op de Wadden tot lokaal 32°C in het zuidoosten is het nog een fractie warmer dan vandaag en morgen. In de nacht van vrijdag op zaterdag koelt het op veel plaatsen opnieuw niet verder af dan ca. 18°C. In het weekend wordt de hitte geleidelijk verdreven. Op zaterdag trekken er enkele (onweers)buien over het land, de maxima komen al een stuk lager uit met 22°C aan zee tot lokaal nog 26°C in het oosten en zuidoosten. Op zondag doet de temperatuur nog een stapje verder terug met maxima van 20°C aan zee tot 23°C in het oosten en zuidoosten, ook dan is er kans op een regen- of onweersbui.

Na het weekeinde liggen de temperaturen waarschijnlijk rond de normale waarden voor eind juni met maxima rond 22°C, op woensdag zou het tijdelijke weer even zomers warm kunnen worden.