Voor de 26 gemeenten van de Veiligheidsregio Utrecht is het vanaf 15 mei 2020 mogelijk gebruik te maken van de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van alle gemeenten in de regio.

 

Daarvoor hebben de 26 burgemeesters een samenwerkingsovereenkomst getekend. Wanneer een tekort ontstaat in een gemeente, wordt gekeken naar de mogelijke inzet vanuit een andere gemeente.  

Voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht Jan van Zanen: “Voor de handhaving van de noodverordening zijn boa’s elke dag aan het werk, samen met handhavers van de gemeenten en de politie. Zo helpen zij de verspreiding van het virus tegen te gaan. In onze regio is flexibele capaciteit van de boa’s nodig omdat in sommige gebieden, al dan niet tijdelijk, de handhavingsbehoefte groter is dan in andere gebieden. Mooi te zien dat alle burgemeesters deze onderlinge samenwerking steunen.”

Er wordt op dit moment met verschillende externe (overheids)organisaties gesproken of zij kunnen aansluiten bij de samenwerkingsovereenkomst. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid medewerkers van die (overheids)organisaties ook in te kunnen zetten voor de handhaving van de noodverordening. Die inzet is mogelijk omdat bij sommige (overheids)organisaties handhavingstaken zijn afgenomen door de verschillende landelijke maatregelen.

De samenwerkingsovereenkomst is tot stand gekomen in nauwe samenwerking en afstemming met de Politie en Openbaar Ministerie en is van toepassing op het grondgebied van de gemeenten die behoren tot de Veiligheidsregio Utrecht, te weten de gemeenten Amersfoort, Baarn, De Bilt, Bunnik, Bunschoten, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, De Ronde Venen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist.