Logo Veiligheidsregio Utrecht - mobiel

09voordepers

Stookverbod in buitengebieden en stadsparken

De Veiligheidsregio Utrecht adviseert een stookverbod in te stellen in alle buitengebieden en stadsparken. 

Het is de afgelopen tijd erg droog geworden in de natuur. De kans is aanwezig dat een snel uitbreidende natuurbrand ontstaat. Binnen de Veiligheidsregio Utrecht geldt sinds 1 juli 2018 ‘Fase twee’ voor het natuurbrandrisico. Deze maatregel geldt voor de gemeenten met een natuurbrandrisico: Amersfoort, Baarn, De Bilt, Leusden, Rhenen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg en Zeist. In deze gebieden geldt daarmee al een stookverbod sinds 1 juli.


Met de aanhoudende droogte zijn ook de (overige) buitengebieden kwetsbaar geworden. Denk aan recreatiegebieden, agrarisch terrein, bermen en oevers met gras, planten en gewassen, maar ook aan stadsparken. Onvoorzichtig gebruik van vuur kan hier gemakkelijk tot een onbeheersbare brand leiden. Hierbij kan ook gedacht worden aan fakkels, wensballonnen, vuurwerk en koken op vaste brandstoffen zoals hout of houtskool/briketten. 

De Veiligheidsregio Utrecht heeft de provincie en gemeenten derhalve geadviseerd om ook voor deze buitengebieden een stookverbod in te stellen. Wanneer dit advies ingetrokken wordt, dan wordt dat op deze website kenbaar gemaakt.