Natuurbrandgevaar risicofase 2

Natuurbrand

Veelgestelde vragen 

Mag er in bos of natuurgebied worden gerookt?
Roken is niet verboden, maar wordt sterk afgeraden. Gooi sigarettenpeuken, al dan niet brandend, nooit weg. In sommige gebieden kan in deze fase een rookverbod gelden. Controleer daarom altijd de plaatselijke regelgeving.

Is barbecueën in een natuurgebied of op een recreatieterrein toegestaan?
Barbecueën op vaste brandstoffen zoals hout of briketten is niet toegestaan. Sommige terreinbeheerders staan barbecueën op gas wel toe. Gebruik altijd goedgekeurde flessen, slangen en koppelingen. Houd altijd een blusmiddel bij de hand.

Mag ik een vuurkorf stoken in een natuurgebied of op een recreatieterrein?
Het stoken van een vuurkorf wordt in droge periodes sterk afgeraden. Maar de terreinbeheerder bepaalt wat wel of niet is toegestaan. Het is daarom van belang na te vragen welke regels er ter plaatse gelden.

Mag ik een kamp- of vreugdevuur stoken in een natuurgebied of op een recreatieterrein?
Elk vuur in de open lucht is sinds 2003 verboden en is alleen toegestaan als daarvoor een vergunning is verleend door de gemeente. In de meeste gemeenten wordt een verleende vergunning geschorst als men extra alert is op natuurbranden en is stoken niet toegestaan. Controleer daarom de website van uw gemeente. Voor het stoken van vuur in een buitenkachel, tuinhaard, vuurkorf, vuurpot, barbecue of gelpot is toestemming van de terreinbeheerder nodig. Het is daarom van belang na te vragen welke regels er ter plaatse gelden.

Mag ik een vuurkorf stoken in eigen tuin?
Een vuurkorf in eigen tuin stoken mag, maar wordt afgeraden als uw tuin zich in de nabijheid van een natuurgebied bevindt. Door de wind kunnen vonken zich makkelijk verspreiden en een natuurbrand veroorzaken.

Mag ik in mijn eigen tuin barbecueën?
Barbecueën in de eigen tuin is toegestaan. Wel is het verstandig om altijd een blusmiddel bij de hand te houden. Bijvoorbeeld een emmer zand.

Is het verantwoord om in de natuur te gaan wandelen, fietsen of paard te rijden? 
Wandelen, fietsen of paardrijden in de natuur kan. Meld verdachte omstandigheden direct via 112. De hulpdiensten kunnen bij een noodmelding uw positie bepalen en ook informatie geven over wat te doen. Bijvoorbeeld in welke richting je moet vluchten.

Mag ik een wensballon oplaten?
Het oplaten van wensballonen wordt sterk afgeraden omdat zij een brand of natuurbrand kunnen veroorzaken. De ballonen zijn fragiel en kunnen snel scheuren. Daarnaast kan de ballon door de wind op een ongewenste plek terecht komen. In sommige gemeenten is het daarom verboden een wensballon op te laten. Controleer daarom de plaatselijke regelgeving.
Wil je toch een wensballon oplaten, kijk dan op de website van de brandweer.

Waar kan ik mijn auto of motor het beste parkeren?
Zorg dat het voertuig niet in het hoge gras staat. De hete uitlaat kan makkelijk brand veroorzaken. Parkeer uw voertuig ook nooit voor een toegang tot de natuurgebied. De brandweer benut deze in geval van brand.