Extreem weer

Plaatselijke overstromingen, een forse storm, extreme kou of juist extreme hitte: we zien het meestal aankomen, maar de gevolgen kunnen je toch overvallen. Door de klimaatverandering zal extreem weer in de toekomst vaker plaatsvinden. Dat kan grote gevolgen hebben voor je veiligheid.

De volgende voorbeeldsituaties zijn heel goed denkbaar in Nederland. Sterker, die hebben nog niet zo lang geleden plaatsgevonden: Je kunt tijdens een sneeuwbui vast komen te zitten in de auto of trein. Jouw kelder kan onderlopen waardoor de elektriciteit of gastoevoer het begeeft. Je kunt overvallen worden door een storm tijdens je vakantie.

Wat kun je doen?

  • Neem zelf voorzorgsmaatregelen. Zorg voor een noodpakket in huis.
  • Bel bij direct gevaar altijd de brandweer via het alarmnummer 1-1-2.
  • Kijk voor alle tips rond wateroverlast en storm op de website van de brandweer.
  • Voor maatregelen bij extreme hitte, kijk op de website van de GGD Regio Utrecht.
  • Dreigt er een overstroming? Kijk voor de tips en voorzorgsmaatregelen op de website overstroomik.nl

Wat doet de VRU?
Extreem weer kan verschillende gevolgen hebben. Dat bepaalt de inzet van de hulpdiensten. Vaak is er alleen een taak voor de brandweer (voorbeeld: stormschade). Soms zijn alleen de gezondheidsdiensten nodig (voorbeeld: slachtoffers bij zeer warm weer). En soms ligt de hoofdrol bij de politie (voorbeeld: oplossen van een verkeerschaos).

Hoe groter de crisis, hoe meer hulpdiensten moeten samenwerken. In dat geval verzorgt de VRU de coördinatie. De VRU bereidt zich voor met verschillende actieplannen en scenario's. In het regionale Veiligheidsinformatiecentrum houden we bij welke (weers)omstandigheden een risico vormen. We houden alle betrokken partijen hiervan op de hoogte.

Meer informatie
Kijk voor alle tips rond wateroverlast en storm op de website van de brandweer. Bekijk ook het Regionale Risicoprofiel, onder Besluiten en publicaties. Op www.risicokaart.nl vindt je de risico's in jouw omgeving. Als je nog vragen hebt, kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.