Informatie voor samenwerkingspartners

Meer informatie voor samenwerkingspartners
Op deze pagina vind je enkele veelgestelde vragen voor gemeenten en andere professionele organisaties die zich bezig houden met de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Veelgestelde vragen voor samenwerkingspartners
De Rijksoverheid heeft hiervoor een speciale pagina: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/opvang-vluchtelingen-uit-oekraine/ondersteuning-in-nederland/werk-en-inkomen
De Rijksoverheid heeft hiervoor een speciale pagina: https://www.rvig.nl/brp/inschrijven-oekrainers-in-de-brp/veelgestelde-vragen.
De Rijksoverheid heeft hiervoor een speciale pagina ingericht: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/opvang-vluchtelingen-uit-oekraine/informatie-voor-scholen
Bel dan naar het contactpunt Oekraïne van Arq IPV. Het contactpunt is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00u en 17.00u op telefoonnummer 088 – 330 5500.
Bij dit contactpunt worden professionals en leidinggevenden zo goed mogelijk ondersteund bij de psychosociale aspecten van het werken met mensen die zijn gevlucht uit Oekraïne.
Gemeenten stemmen samen met de GHOR en de RHO (Regionale huisartsenorganisaties) de huisartsenzorg voor vluchtelingen af. Dit betekent voor gemeenten dat zij via de GHOR een contactpersoon kunnen opvragen om de huisartsenzorg voor een opvanglocatie in hun gemeente te organiseren. Dit betekent voor zorgpartners dat zij via de regionale huisartsenorganisatie gebeld kunnen worden of zij beschikbaar zijn om medische (huisartsen)zorg te verlenen aan vluchtelingen. Heb je als gemeente hierover inhoudelijke vragen? Neem dan contact op via ghor@vru.nl.
Vluchtelingen komen zoveel mogelijk terecht bij de zorgverlener van de particuliere personen waar hij of zij verblijven. Dat is veelal de dichtstbijzijnde apotheek of zorgverlener. De zorg wordt zoveel mogelijk op reguliere werkwijze verleend.
Als je als gemeente of zorgpartner te maken hebt met een vluchteling met een Eerstelijnsverblijfzorg-indicatie (ELV-indicatie), ga dan in overleg met de huisarts op zoek naar een geschikte opvangplek. De huisarts kan contact opnemen met de zorgcoördinatie voor het daadwerkelijk vinden van een plek. Met Zorgcoördinatie Eemland en Zorgcoördinatie Centrum Midden Nederland is hierover afstemming. Vanuit daar wordt zoveel mogelijk volgens de reguliere werkwijze gezocht naar een geschikte plek.
Achter de schermen zijn we druk bezig een goede opvang te realiseren voor bijzondere en kwetsbare doelgroepen. Deze opgave is nog niet afgerond. Heeft u ondertussen vragen hierover, aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen: ghor@vru.nl.
De GHOR realiseert zich heel goed dat de financiering van zorg door de CAK-onverzekerdenzorg een grote administratieve last vraagt van de zorgprofessional. Om die reden heeft de GHOR dit geadresseerd aan onder meer het Veiligheidsberaad, GGD GHOR NL en zorgverzekeraars. We werken aan een versnelling en verbetering van dit proces op landelijk niveau. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de financiering straks gemakkelijker verloopt.
De GHOR staat voor je klaar. Neem contact op via ghor@vru.nl of 088-8781015.
De gezamenlijke OV-bedrijven hebben gratis gebruik van het openbaar vervoer aangeboden aan vluchtelingen uit Oekraïne, onder de volgende voorwaarden:
- Het gaat om inreizen van Nederland;
- het gaat om vervolgreizen om herenigd te worden met familie.
Zodra de vluchtelingen eenmaal zijn ingeschreven bij een gemeente en de beschikking hebben gekregen over leefgeld, is het de bedoeling dat zij op reguliere manier gebruik maken van het openbaar vervoer.
Trein
Reizen met de trein kan alleen binnen 24 uur na aankomst in Nederland. Degene kan een gratis dagpas afhalen bij elk kaartjes- en serviceloket van de NS op vertoon van zijn:
- Oekraïense identiteitspapieren
- Een Duits, Belgisch, Frans of Oostenrijks treinkaartje niet ouder dan 24 uur
Omdat Oekraïense Vluchtelingen in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente zijn geregistreerd, zijn ze ook bekend bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Daardoor is aan de betreffende vluchteling automatisch een brief gestuurd. Dit is bekend bij de SVB en daar worden nu maatregelen op genomen.