• Ivonne Vliek Programmamanager Stimulerende Preventie

  "Ook goede voorlichting op school of een gesprekje met de buren zorgt voor een brandveiliger leven."

  Ivonne Vliek
  Manager (Brand)Veilig Leven

 • Carolien Angevaren Directeur Brandweerrepressie

  71 brandweerposten, 1800 brandweermensen, 24/7 paraat. Samenwerken aan veiligheid.

  Carolien Angevaren
  Directeur Brandweerrepressie

 • Marion Schilder Bestuurlijk accountfunctionaris gemeenten

  "Een goede relatie tussen de VRU en de Utrechtse gemeenten is een must!"

  Marion Schilder
  Bestuurlijk accountfunctionaris gemeenten

 • Robert-Jan Schouwerwou Hoofd GHOR

  "We mobiliseren de kracht uit de hele gezondheidsketen. Op de grens van gezondheid en veiligheid."

  Robert-Jan Schouwerwou
  Hoofd GHOR

“Zie ik dit goed? Een moment lang was ik in shock: ‘die auto ken ik’! Het was de auto van een vriend van mij. Ik wist niet wat mij overkwam en probeerde mijn emotie uit te schakelen. Ik dacht bij mezelf: ‘Ik ben hier om te helpen. Het belangrijkste is nu dat hij zo goed mogelijk uit de auto komt’. 

Al 25 jaar ben ik bevelvoerder bij de vrijwillige brandweer in Maarssen. De kans dat je iemand tegenkomt die je goed kent, is heel klein. Totdat ik op een dag werd opgeroepen voor een ongeval waarbij twee auto’s op frontaal op elkaar waren gebotst. Helaas was een vriend van mij één van de slachtoffers. Op dat moment heb ik gelijk gemeld bij de Officier van Dienst (OvD) dat ik emotioneel betrokken was bij het incident en dit ook aan mijn ploeg verteld. Mijn collega’s waren enorm begripvol en behulpzaam en hebben mij super goed ondersteund. Wonder boven wonder is het uiteindelijk gelukkig goed afgelopen.

Helaas zijn er ook incidenten waarbij het niet goed afloopt. Als wij bijvoorbeeld worden opgeroepen voor een uitslaande woningbrand, die alles in de as legt. Thuis moet de plek zijn waar je je veilig voelt. Als er brand is geweest, heeft dat zowel enorme materiële als emotionele schade. Daarom is het zo belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van brandveiligheid thuis. Naast mijn rol als Bevelvoerder, ben ik ook Medewerker (Brand)Veilig Leven bij de VRU. Juist als brandweerman ken ik de impact van brand en daarom ben ik éxtra gedreven in mijn rol als Medewerker (Brand)Veilig Leven. Tegelijkertijd maakt het mijn werk zo interessant, omdat ik beide kanten van het werk meemaak.

Bij Brandveilig Leven informeren wij mensen over wat ze kunnen doen om hun huis brandveilig te maken. Als je je namelijk bewust bent van de gevaren die er thuis kunnen zijn, dan kun je er vooraf wat aan doen. Meestal maken eenvoudige aanpassingen al een groot verschil. En gelukkig zien we dat heel veel mensen hun huis brandveilig maken, bijvoorbeeld door CO- en rookmelders op te hangen of door regelmatig het wasfilter van hun droger schoon te maken. Daaraan merken we dat ons werk effect heeft. Toch blijft het belangrijk om steeds weer na te denken over brandveiligheid. Want, zo luidt het spreekwoord: ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’, ook thuis”.

Onze collega Geert-Jan Rijsterborgh is Medewerker (Brand) Veilig Leven en is daarnaast repressief actief als bevelvoerder bij brandweerpost Maarssen. 

foto geert jan rijsterborgh klein formaat

Project in beeld

Beleidsplan VRU 2020 - 2023

De Wet veiligheidsregio’s schrijft voor dat het bestuur van de veiligheidsregio eenmaal in de vier jaar een beleidsplan vaststelt. Het beleidsplan vormt hét strategische beleidskader voor de veiligheidsregio en beschrijft de koers voor de komende jaren. Wat komt er op ons af, hoe kunnen we op deze opgaven anticiperen en wat is daarvoor nodig?

Het beleidsplan van Veiligheidsregio Utrecht heeft een looptijd tot en met 2023. In dit beleidsplan beschrijven wij de volgende ambitie: Wij helpen mensen in nood, motiveren mensen om zelfredzaam te zijn en dragen bij aan het wegnemen van onveilige situaties. Elke dag weer, en steeds beter.Lees verder

plaatje van de regio met waarschuwingsborden

 

Bekijk onze projecten en thema's