Bij grootschalige of risicovolle evenementen is een goed veiligheidsadvies van essentieel belang. Hierbij wordt zowel gekeken naar (brand)veiligheid als geneeskundige aspecten. Er is sprake van verschillende voorwaarden die in verschillende wettelijke regelingen worden gesteld, en er zijn verschillende soorten organisaties bij betrokken, zoals brandweer, GGD'en, ambulancediensten, Rode Kruis en EHBO-verenigingen. Om door de bomen het bos te blijven zien, biedt de VRU advies en praktische hulpmiddelen voor veiligheids- en gezondheidskundige aspecten bij evenementen.

Wat is een evenement?

Evenementen zijn er in verschillende soorten. Om iets een evenement te noemen moet het voldoen aan de volgende criteria:

  • Het is een publiek toegankelijke gebeurtenis.
  • Het heeft een tijdelijk en incidenteel karakter.
  • Het vindt op een vooraf bekende, afgebakende locatie plaats.
  • De betrokken gemeente heeft op grond van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) een evenementenvergunning verleend.
  • Of het vindt plaats in een inrichting, waarop een milieuvergunning rust, en deze vergunning het organiseren van evenementen toelaat.

Geneeskundige aspecten

Voor de gemeenten is het vaak onduidelijk welke taken en verantwoordelijkheden de verschillende organisaties hebben op het gebied van geneeskundige hulpverlening en advisering. De expertise is op verschillende plaatsen beschikbaar: bij de GGD voor de technische-hygienische zorg, bij de RAVU voor de inzet van ambulances, bij het Rode Kruis en EHBO- verenigingen voor de inzet van EHBO-hulp, bij de GHOR voor de preventie op calamiteiten. Vandaar dat de GHOR-professionals van de Veiligheidsregio Utrecht een coördinerende rol vervullen.

Regionale handreiking

De regionale Handreiking Evenementenproces zorgt ervoor dat gemeentelijke behandelaars zoals vergunningsmedewerkers en de adviesdiensten vanaf de aanvraag van een evenement tot en met de evaluatie daarvan, alle processen eenduidig doorlopen. Daardoor verbetert de kwaliteit van de multidisciplinaire advisering en dus ook het traject van vergunningverlening. De handreiking bestaat uit twee delen en is vormgegeven volgens de stappen uit de landelijke Handreiking Evenementenveiligheid (HEV). Deel één beschrijft de processen bij alle categorieën van evenementen. Ook wordt de nieuw vormgegeven Regiegroep Evenementen en de Kerngroep Evenementenexperts beschreven. Deel twee van de handreiking bevat bijlagen zoals de brieven vanuit de inspectie en het ministerie, de risicoanalyse tool en de processchema’s & infographics die toegespitst zijn op wat in de handreiking beschreven staat.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem danDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met ons op. Alle relevante documentatie vindt u hieronder.