Risicobeheersing
Doelstellingen
Iedereen is een partner in veiligheid. Een veiligheidsbewuste samenleving bouwen wij samen met burgers, gemeenten, instellingen en bedrijven, die allemaal een verschillende aanpak kiezen en vragen als het gaat om bewustwording en stimulering van veilig gedrag. De VRU kijkt met name naar die doelgroepen en gebieden waar de risico’s (enkelvoudig of gestapeld) het grootst zijn en/of zo gevoeld worden. Daarbij maken wij de inwoners in onze regio er actief bewust van dat een risicovrije samenleving niet gerealiseerd kan worden en er altijd restrisico’s aanwezig zullen blijven, en bieden we hen een handelingsperspectief om hier mee om te gaan. Wij baseren ons op verzamelde informatie en waarneembare trends. En wij doen het samen met onze partners op veiligheidsgebied, lokaal, (inter)regionaal en landelijk.
Meer dan in het verleden kunnen wij door het verzamelen en verrijken van beschikbare informatie risico’s voorzien, voorspellen en voorkomen. Wij onderzoeken trends, bredere ontwikkelingen in de maatschappij en de fysieke omgeving die tot andere of nieuwe risico’s kunnen leiden, zoals energietransitie, klimaatverandering, uitval van vitale infrastructuur door cybercriminaliteit of het langer zelfstandig wonen van ouderen. Of die leiden tot een stapeling van verschillende risico’s in bepaalde gebieden. Binnen de VRU duiden wij dergelijke gebieden aan als risicofocusgebieden. Wij werken aan een nieuwe balans waarbij wij, meer dan voorheen, ook regionaal kijken naar de risico’s met de potentieel grootste impact, zodat wij de energie van onze organisatie daarop kunnen richten. Deze nieuwe balans moet meerwaarde hebben voor de hele regio, en waar van belang over onze eigen grenzen heen kijken. Wij doen dit proactief en samen met onze partners op veiligheidsgebied.
Met de komst van de Omgevingswet krijgt de burger (eigenaar, bewoner) meer verantwoordelijkheid en vrijheid in de inrichting van de fysieke omgeving. De invloed van gemeenten en provincie zal meer komen te liggen op het niveau van visie- en planvorming, dan op de klassieke aanpak van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Bij het formuleren van de uitgangspunten van deze visies en plannen is het van belang dat de veiligheidsregio in een vroegtijdig stadium aan tafel schuift, om een bijdrage te kunnen leveren aan het analyseren van de risico’s en de duiding daarvan. En om te luisteren naar de verschillende belangen en in dat krachtenveld mee te denken over mogelijk veiliger oplossingen voor de fysieke inrichting van de leefomgeving of passende maatregelen voor te stellen om risico’s te beperken.

Ivonne Vliek - Programmamanager Brandveilig Leven
“Na ingrijpende branden organiseren we samen met de gemeente voorlichtingsbijeenkomsten, om bewoners bewust te maken wat zij zelf kunnen doen.”
Taken
Met risicobeheersing willen wij bereiken dat de fysieke veiligheid in het verzorgingsgebied van een hoog niveau is. Wij leveren samen met gemeenten, netwerkpartners, instellingen, bedrijven en burgers een bijdrage aan omgevingsveiligheid. Onze bijdrage zit aan de voorkant van de veiligheidsketen: in het voorkomen en beperken van fysieke onveiligheid.
Hiertoe inventariseren wij risico’s van branden, rampen en crises. Wij adviseren bevoegd gezag gevraagd en ongevraagd over de risico’s, zodat bevoegd gezag bewust de afwegingen meenemen bij besluitvorming over ontwikkelingen in het fysieke domein. Wij richten ons op het voorkomen en beperken van (brand)gevaar en op het optreden van ongevallen voor mens en dier door o.a. brand of gevaarlijke stoffen. Hierin betrekken wij actief burgers, bedrijven en instellingen om zo het veiligheidsbewustzijn en veilig handelen te stimuleren.