Meldkamer
Doelstellingen
De meldkamer moet ons helpen de hulpverlening aan de burger steeds zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Daarom bouwen wij samen met de politie, de veiligheidsregio’s van Flevoland en Gooi en Vechtstreek, en de Regionale Ambulancevoorzieningen van Gooi en Vechtstreek, Flevoland en Utrecht, aan de nieuwe, innovatieve meldkamer Midden-Nederland. Naast de fysieke totstandkoming van de meldkamerlocatie staan daarbij de harmonisatie en synchronisatie van de regionale meldkamerprocessen centraal, en gaat bijzondere aandacht uit naar de verbinding tussen de centralisten en de medewerkers op straat in het borgen van (lokale) kennis op de meldkamer. Ook wordt onderzocht hoe technologische ontwikkelingen in de samenleving en bij partners kunnen worden benut om meldingen sneller en slimmer te ontvangen.
Voor veel taken in onze organisatie maken wij gebruik van informatie. Van het in kaart brengen van risico’s en het bepalen van de beste inzet bij een brand, tot het rapporteren over incidenten en opkomsttijden. De meldkamer beschikt over een belangrijk deel van de informatie die nodig is voor ons presterend vermogen. Het is daarom van belang voor onze organisatie, partners en de samenleving dat wij samen met de beide andere veiligheidsregio’s van Midden-Nederland kunnen sturen op de bruikbaarheid en kwaliteit van deze informatie, alsmede op de snelheid waarmee deze ter beschikking komt.

Rosalie Pennekamp - Centralist Meldkamer
“'Eén incident is me heel erg bijgebleven. De man was zo aangedaan dat hij maar moeilijk uit zijn woorden kon komen. Ik heb ervoor gezorgd dat hij naar buiten ging en op veilige afstand van de brand bleef. ”
Taken
De meldkamer is het kloppend hart van de hulpdiensten. De meldkamer neemt 24 uur per dag en 7 dagen per week hulpverzoeken aan ten behoeve van burgers of dieren in nood en dirigeert de hulpverleners snel en efficiënt naar de plaats van het incident. De centralisten vormen daarbij de ogen en oren van de brandweer, vanaf een incidentmelding tot het moment dat een leidinggevende op de plek van het incident arriveert en de aansturing van de collega’s op straat overneemt. De brandweer deelt de meldkamer met de politie en de ambulancedienst. Voor incidenten die om een multidisciplinaire aanpak vragen, kan daardoor snel een calamiteitencoördinator worden ingezet die alle drie de hulpdiensten kan aansturen.