GHOR
Doelstellingen
De decentralisatie van de zorg heeft een groeiend effect op de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de spoedzorg. De spoedzorgketen vormt de basis voor opschaling, maar verschuivingen in het zorglandschap betekenen dat de capaciteit voor spoedzorg, en daarmee de opgeschaalde voorzieningen daarvoor, onder druk staan. Het toenemend aanbieden van zorg in de thuissituatie, verschuiving van de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning naar de gemeenten, en bijvoorbeeld de opkomst van nieuwe gespecialiseerde zorgketenpartners die geen spoedzorg aanbieden, zorgen voor een terugloop van de beddencapaciteit bij zorginstellingen die een bijdrage leveren aan het systeem van opgeschaalde spoedzorg. Voor de GHOR is het van groot belang het zorglandschap te overzien en de beschikbare capaciteit voor opgeschaalde spoedzorg in beeld te hebben en te houden, en om zelfstandig en in samenspraak met andere veiligheidsregio’s het voortouw te nemen in het met zorgketenpartners werken aan het waarborgen van de capaciteit voor opgeschaalde spoedzorg.
Een goede invulling van de aan de veiligheidsregio opgedragen toezichtrol op zorginstellingen betrokken bij de geneeskundige hulpverlening of de voorbereiding daarop, vereist dat de GHOR goed zicht heeft op het zorgrisicoprofiel van de regio. De GHOR legt daartoe verbindingen met relevante externe organisaties en organisatieonderdelen binnen de VRU, vergaard en deelt informatie, en bouwt strategische allianties, in het bijzonder met andere veiligheidsregio’s en de gemeenten. Hierdoor kan de toezichtrol van de veiligheidsregio worden versterkt. Deze toezichtrol vraagt dat de GHOR ook steeds actief blijft investeren in een goede relatie met de lokale besturen van zorgaanbieders en -instellingen in de regio, en zo mede regie kan voeren op het waarborgen van de zorgcontinuïteit in de regio.

Nicolette Rigter - Directeur Publieke Gezondheid
“Het is van groot belang dat zorginstellingen zich goed voorbereiden op grootschalige incidenten. Zij stellen zichzelf de vraag: hoe kunnen wij zorg leveren aan onze cliënten onder moeilijke omstandigheden?”
Taken
Crisissituaties kunnen uiteenlopen van een grootschalige stroomuitval, uitbraak bijzondere infectieziekte tot een ongeval met een groot aantal slachtoffers en natuurlijk de dreiging van aanslagen en daaruit voortvloeiend maatschappelijke onrust.
De geneeskundige zorg tijdens een crisis wordt geleverd door verschillende geneeskundige organisaties, zoals ambulancediensten, de GGDrU en ziekenhuizen. Onze GHOR vormt de schakel tussen deze organisaties. Zowel in de voorbereiding als tijdens crises pakken wij de coördinatie op en zorgen wij voor afstemming met politie, brandweer en gemeenten. Daarmee zorgen wij voor een goede balans tussen zorg en veiligheid.