Beleidsbeginselen
Het werk van de veiligheidsregio is voor alles het werk van mensen. Ook in onze snel veranderende wereld zal de mens een cruciale rol blijven vervullen in de incident-, crisis- en rampenbestrijding, zowel direct als in ondersteunende rollen. Het is werk dat grote waarde heeft voor de samenleving, maar dat ook fysiek en emotioneel zwaar kan zijn. Het waarborgen van het welzijn van onze mensen, waaronder hun duurzame inzetbaarheid, vraagt blijvend de speciale aandacht van de organisatie en de medewerkers onderling. Het gaat daarbij goed met de organisatie als medewerkers vertrouwen krijgen bij de uitvoering van hun taken en als er oog is voor het aantal en tempo van de noodzakelijke veranderingen.
Het verzamelen, verrijken en analyseren van informatie biedt meer dan in het verleden de mogelijkheid om risico’s in de fysieke omgeving te voorzien of voorspellen. Dit doen wij bijvoorbeeld bij brandonderzoek en in het Veiligheidsinformatiecentrum (VIC). Hierdoor herkennen wij trends en bredere ontwikkelingen in de samenleving. Wij zetten onze beschikbare capaciteit in bij die risico’s (of stapeling van risico’s in een bepaald gebied) die het meest waarschijnlijk zijn, die mensen als het meest impactvol ervaren, die het grootste effect hebben, en waar onze inzet om risico’s te beperken het meest kansrijk is. Risicogericht werken (integraal, multidisciplinair, flexibel, in afstemming met onze partners) wordt de nieuwe norm binnen de VRU.
Inwoners en bedrijven in onze regio voelen zich betrokken bij hun omgeving. Wij zien er veel voorbeelden van: omstanders die helpen bij ontruiming van een verzorgingstehuis, instellingen die aandacht vragen voor brandveiligheid bij hun bewoners, WhatsApp-groepen waarin gewezen wordt op gevaarlijke situaties. Wij richten ons op mensen in buurt-, veiligheids-, en zorgnetwerken en informeren hen over hoe zij kunnen helpen bij het voorkomen en verkleinen van risico’s, en tijdens de bestrijding van incidenten en het beheersen van crises.
Samenwerken met onze partners zit in ons systeem. Daar waar wij altijd al een belangrijke rol hebben gehad in het bijeenbrengen en faciliteren van het netwerk van veiligheidsmanagement, willen wij daarin meer dan voorheen ook een inhoudelijke voortrekkers- of regierol op ons nemen. Dit doen wij op onderwerpen waar onze directe expertise ligt of op onderwerpen waar wij als veiligheidsregio nadrukkelijk van meerwaarde kunnen zijn. In dialoog met de gemeenten, andere veiligheidsregio’s en onze partners, met oog voor ieders rol en verantwoordelijkheden, wenden wij onze kennis en kunde aan voor een veiligere samenleving.
De wereld verandert en doet dat steeds sneller: demografisch, economisch, sociaal-cultureel, technologisch, politiek-juridisch, ecologisch, klimatologisch. De verwachtingen die mensen hebben van (overheids)organisaties als de veiligheidsregio veranderen daarin mee, net als die binnen de netwerken waarin wij opereren. Om onze relevantie, effectiviteit en meerwaarde te behouden of zelfs te vergroten is het van belang dat wij als organisatie én als mensen mee kunnen gaan in nieuwe ontwikkelingen. Dat vereist een open houding naar onze omgeving, het leren van dingen die wel en niet goed gaan bij ons en bij anderen, en aandacht voor nieuwe kennis en vaardigheden van medewerkers en van de organisatie als geheel. Dit doen wij op een manier die voor iedereen past.
In een snel veranderende wereld is innovatie onontbeerlijk om bij te blijven bij de ontwikkelingen in de maatschappij. De organisatie moet ingericht en toegerust zijn op het faciliteren van onderzoek en ontwikkeling, en samenwerken met partijen die innovatie kunnen (helpen) stimuleren. Daarbij moet er ruimte zijn om nieuwe dingen te proberen, voor de werkvloer om mee te denken over nieuwe ontwikkelingen, en om mee te liften op goede ideeën van anderen. Een cruciale ontwikkeling is de digitale transformatie. Deze verandering vindt overal om ons heen plaats en leidt tot nieuwe risico’s en kansen. Wij kijken naar wat nodig is om in de snel digitaal transformerende wereld onze taken op een goede manier te kunnen blijven uitvoeren en onze meerwaarde mogelijk te vergroten.
In onze samenleving ligt een grote uitdaging op het gebied van duurzaamheid. Thema’s als klimaatverandering en energietransitie zorgen daarbij ook voor veranderingen in het soort risico’s en incidenten waarmee wij in ons werk te maken krijgen. Het spreekt daarom voor zich dat wij in onze bedrijfsvoering steeds aandacht besteden aan duurzaamheid en waar de uitvoering van onze taken dit niet in de weg staat, kiezen voor duurzame oplossingen.
De VRU is een gemeenschappelijke regeling die haar geld ontvangt van de deelnemende gemeenten en van de rijksoverheid, kortom: de VRU wordt betaald uit gemeenschapsgeld. Daarmee heeft de organisatie ook een bijzondere verantwoordelijkheid om de haar beschikbaar gestelde middelen zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten en daar op een transparante manier verantwoording over af te leggen. Daar hoort ook bij dat wij onszelf steeds blijven afvragen hoe wij het beste invulling kunnen geven aan onze maatschappelijke taak en ons beleid daarop aanpassen. Om de gemeenten financieel comfort te bieden, streven wij naar stabiliteit en voorspelbaarheid ten aanzien van de ontwikkeling van de gemeentelijke bijdrage. Wij signaleren ontwikkelingen met een financieel effect zo vroeg mogelijk en leggen daaruit voortvloeiende keuzes tijdig voor aan ons bestuur en de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. Zo houden wij gezamenlijk grip op de financiën.

Jacqueline Buitendijk - Directeur Risicobeheersing
“Bij het voorkomen van incidenten en het bestrijden ervan, weten we steeds beter waar en wanneer wij écht nodig zijn. We moeten gewoontes en aannames daarbij loslaten.”