Open haard, houtkachel en barbecue

Een loeiend geluid kan betekenen dat de schoorsteen in brand staat. Blus deze brand met zand en nooit met water. Water verandert door de hitte in stoom. De schoorsteen kan deze druk meestal niet aan. Er is een grote kans op scheuren of zelfs een explosie. Sluit de schoorsteenklep, sluit de luchttoevoer, bel 1-1-2 en zet de ramen en deuren open vanwege de mogelijk vrijgekomen koolmonoxide. Kijk voor meer tips over veilig stoken op onze website.

Gebruik je de schoorsteen regelmatig, laat dan een erkende schoorsteenveger één keer per jaar vegen. Kijk voor meer tips over veilig stoken op onze website.

Met schoon en droog loofhout. Ander soort hout vergroot de kans op brand in je schoorsteen. Laat je schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkende schoorsteenveger. Kijk voor meer informatie op onze website.

Ga hierover het gesprek aan met de buren. Informatie over het voorkomen van schoorsteenbranden vind je op onze website. Kijk voor meer tips om overlast tegen te gaan op de site van de GGD.

Elke gemeente heeft regels over waar en wanneer je mag barbecueën. Wil je bijvoorbeeld in het park barbecueën? Vraag bij je gemeente of dit mag.

We adviseren je het gesprek met je buren aan te gaan. Levert dat gesprek niks op, maak dan een melding bij je gemeente.

terug naar veelgestelde vragen