Rookmelder, koolmonoxidemelder en brandblusser

Kijk voor een checklist op onze website. Hang in ieder geval een rookmelder en een koolmonoxidemelder op.

Hang in ieder geval rookmelders in de hal en op de overloop. Langs die plekken vlucht je als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. Wil je maximale beveiliging, hang dan (gekoppelde) rookmelders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan. Kijk voor meer informatie op onze website.

Dat kan door verschillende dingen komen. De melder kan vuil zijn, de batterij kan leegraken of er komt stoom of tocht in de rookmelder terecht. Als je de rookmelder niet vertrouwt, koop dan een nieuwe of neem contact op met de leverancier. Kijk voor meer informatie over rookmelders op onze website.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft onderzoek gedaan naar goede koolmonoxidemelders. Een overzicht van goede melders vind je op www.nvwa.nl. Gebruik geen gecombineerde rook- en CO-melder, omdat rook en koolmonoxide zich anders verspreiden, en dus op andere plekken gemeten moeten worden.

Koolmonoxidemelders hang je aan het plafond in de ruimte waar de cv-ketel of geiser is. Als je de melder niet kan horen, kun je beter ook melders in de woonkamer en slaapkamers hangen. Hang de melder in de woonkamer op ademhoogte, in de slaapkamer ter hoogte van het hoofdkussen. Hier hang je de melder op ademhoogte. Hang de melder niet in de buurt van ventilatieroosters. Lees meer op onze website.

Zet alle ramen en deuren zo ver mogelijk open, waarschuw je huisgenoten, ga zo snel mogelijk naar buiten, bel het alarmnummer 1-1-2 en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten op.

Zie je rook, vlammen, of ruik je een brandlucht? Bel dan direct 1-1-2. Twijfel je? Neem dan ook contact op met de brandweer via 1-1-2. Vertel de buren bij thuiskomst over wat je hebt gedaan.

Met (sproei)schuimblussers kun je thuis en op vakantie kleine branden blussen. Zij veroorzaken weinig schade, zijn simpel om te gebruiken en je kunt er langer mee blussen. Er zijn ook nog andere soorten blusmiddelen, zoals een CO2 blusser en een poederblusser. Bepaal op onze website wat het beste bij jouw situatie past. Lees altijd de gebruiksaanwijzing.

terug naar veelgestelde vragen