Brandveiligheid in het onderwijs

Jong geleerd, is oud gedaan. Daarom biedt de Veiligheidsregio Utrecht aan basisscholen en het MBO leeftijdsgerichte leermiddelen en informatie aan. Zo werken wij samen aan een brandveilige generatie! 

Schatkistles

Schatkistles voor groep 4: een schat aan verhalen!
De echte brandweer in de klas! Hoe leuk is dat. Een brandweerman of -vrouw komt langs met een schatkist vol verhalen. Op een interactieve manier en met professioneel lesmateriaal worden kinderen spelenderwijs brandwijs. De schatkistles van circa een uur past in de landelijke leerlijn Brandweer op school (BOS). Op deze site staan filmpjes en opdrachten die leerlingen klassikaal (op het digibord) of zelf kunnen maken. Het lesmateriaal maakt leerlingen meer bewust hoe zij brand kunnen voorkomen en wat zij moeten doen als er toch brand uitbreekt. Daarnaast maken de leerlingen kennis met de taken van de brandweer en leren ze over brandveiligheid op school en thuis.

Meer informatie?
Bent u een leerkracht en wilt u meer informatie over de (gratis) schatkistles? Stuur ons dan een bericht via brandweeropschool@vru.nl.

Vier Vuurwerk Veilig voor groep 7 en 8
Bijna de helft van de vuurwerkslachtoffers is jonger dan 15 jaar. Vaak is het idee dat dit komt door illegaal vuurwerk. Maar de praktijk leert dat verkeerd gebruik van legaal vuurwerk en/of te weinig afstand houden een groot risico is. Speciaal voor leerlingen van groep 7 en 8 is er op 4vuurwerkveilig.nl een gratis, digitaal lespakket beschikbaar. Het pakket bestaat uit een aantal onderdelen die een leerkracht naar eigen inzicht kan behandelen, Centraal staan vier vuurwerktips die belangrijk zijn om gevaarlijke situaties te voorkomen.

MBO Lesprogramma: Brandmeester in je vak!
Vanaf april 2022 is er een gratis online lesprogramma Brandmeester beschikbaar voor MBO- studenten in de bouw en in de zorg. Studenten maken kennis met het voorkomen van brand, het beperken van branduitbreiding en rookverspreiding, en het veilig vluchten in hun toekomstige werkomgeving. Het online lesprogramma richt zich als eerste op brandveiligheid in de sector Techniek en Gebouwde omgeving en de sector Zorg, Welzijn en Sport.

Meer informatie?
Vragen over het lesprogramma kunt u stellen via: klantenservice@onderwijsinformatie.nl. U kunt zich ook direct aanmelden via: onderwijsinformatie.nl/brandmeester

MBO lespakket
MBO lespakket